Door btw-verhoging getroffen sectoren presenteren levensgrote ‘kassabon voor de samenleving’

De Tweede Kamerleden Rob Jetten (D66) en Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) houden dinsdagochtend voor een groep camera’s een bonnetje omhoog met daarop de prijs van de btw-verhoging op cultuur, boeken, sport en kranten. Ze staan voor een grotere versie van de bon, van twintig meter, die net is uitgerold over de stoep en de gevel van museum Huis van het Boek, in Den Haag.

De sectoren die getroffen dreigen te worden door de btw-verhoging presenteren op de ochtend van Prinsjesdag samen een ‘kassabon voor de samenleving’, met de prijs van activiteiten met en zonder btw-verhoging. Bijvoorbeeld een jaarkaart boulderen (klimsport), gaat van 480 naar 532,80 euro. Of een kaartje voor de musical Soldaat van Oranje: van 75 naar 83,25 euro. De btw-verhoging van 9 naar 21 procent wil het kabinet invoeren vanaf 2026.

Jetten (D66) heeft maandag al samen met het CDA duidelijk gemaakt dat de btw-verhoging op sport van tafel moet, anders blokkeren de partijen de coalitieplannen in de Eerste Kamer. Het tegenvoorstel van de partijen is een hogere belasting voor e-sigaretten. Voor elke btw-verhoging die nu op de bon staat willen CDA en D66 een tegenvoorstel indienen, legt Jetten uit op de stoep naast de btw-bon. Ze zien alternatieven voor de btw-verhoging op cultuur. Bijvoorbeeld „een paar nieuwe fossiele subsidies niet invoeren, maar er is ook extra geld te halen bij het tegengaan van belastingontwijking”.  

De jonge zanger Jefferson Yaw Frempong-Manson, artiestennaam Jefferson, heeft net als de andere betrokken makers, sporters en politici een bonnetje in de vorm van een sjerp omgekregen. Hij legt uit dat de prijsstijging van een concertkaartje misschien niet dramatisch lijkt, maar dat het voor zijn jonge publiek juist het verschil kan maken tussen wel of geen avond uit.

Rond lunchtijd wordt de enorme bon nog eens uitgerold, langs de route van de Glazen Koets, aan de gevel van Museum Escher.


Liveblog
Miljoenennota


Prinsjesdag 2024