Lezen, leren, cursussen volgen of zelfs kamperen – alles kan tegenwoordig in de bibliotheek: ‘De bieb gaat over delen’

‘Dit bord moet nog weg.” In de grote hal van de Bibliotheek Neude staat een krijtbord, waarop met roze letters een bijeenkomst over welke fondsen kunstenaars allemaal kunnen aanspreken. „Dit was gisteravond”, zegt Deirdre Carasso, directeur van Bibliotheek Utrecht, terwijl ze om zich heen kijkt, speurend naar een medewerker die het bord kan weghalen.

De Bibliotheek Neude is gevestigd in het oude postkantoor, een iconisch gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. In de hoge hal met glas-in-looddak klinkt klassieke muziek van een pianospelende bezoeker. Een groepje dames op leeftijd verzamelt zich voor een rondleiding. De groep moet in tweeën worden opgesplitst, het is druk vandaag.

„In de weekenden herken je deze hal niet meer terug”, zegt Carasso, die inmiddels heeft plaatsgenomen aan een tafeltje. „Een tijdje terug hadden we een stripboekenmarkt. Daarvoor een queer culture-festival met voguedans. En één keer per jaar hebben we een kampeernacht voor kinderen, razend populair. Staat de hele hal vol met kleine tentjes.”

Dupe

De tijd van uitsluitend boeken lenen in de bibliotheek is voorbij. Bibliotheken organiseren ieder jaar meer activiteiten, met uitzondering van de coronaperiode. Vorig jaar organiseerden de 133 Nederlandse bibliotheekorganisaties bijna 406.000 activiteiten, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een stijging van 84 procent ten opzichte van 2019, het jaar voor corona. Cursussen, filmvertoningen, tentoonstellingen: het is allemaal onderdeel geworden van het bibliotheekaanbod.

In de bibliotheekwet werd in 2015 de nieuwe functie van deze openbare instellingen vastgelegd: naast boeken uitlenen moeten ze meer bijdragen aan de maatschappij, door bijvoorbeeld debatten te organiseren. Volgend jaar krijgen gemeenten ook een zorgplicht, wat betekent dat alle inwoners toegang moeten hebben tot een volwaardige openbare bibliotheek. Eerder werden bibliotheken vaak de dupe van gemeentebezuinigingen, die lijken voorlopig van de baan. „Een erkenning van onze taken”, vindt directeur Carasso.

In alle bibliotheken van Utrecht werden vorig jaar 4.628 activiteiten georganiseerd, gemiddeld meer dan twaalf per dag

Ook het aantal mensen dat lid is van een bibliotheek, is voor het tweede jaar op rij gestegen: met 5 procent naar 3,6 miljoen in 2023. Het aantal uitgeleende boeken is niet terug op het peil van voor corona, maar het neemt wel weer langzaam toe: vorig jaar werden 53,6 miljoen boeken uitgeleend.

In alle bibliotheken van Utrecht werden vorig jaar 4.628 activiteiten georganiseerd, gemiddeld meer dan twaalf per dag. Op de website van Bibliotheek Utrecht staat op de agenda: een maandelijkse workshop over digitale thema’s in Overvecht (digi-dinsdag), vragen over het verduurzamen van je woning (het Energiecafé), een cursus theaterteksten schrijven en een voorleesuurtje voor kinderen in het Turks of Servisch. De meeste bijeenkomsten zijn gratis, mensen moeten wel reserveren.


Lees ook

Miljoenen euro’s extra naar gemeenten om bibliotheken voor iedereen bereikbaar te houden

Een bibliotheek in de Limburgse stad Venlo.

Directeur Carasso wil de bieb „democratiseren”.
Foto Olivier Middendorp

Mini-stroopwafeltjes

In de hoek van de grote hal zit Hans Muller (67) uit Utrecht. De koffiekannen en bekertjes staan op tafel, mini-stroopwafeltjes liggen klaar. De Wiki-kring, een instructiecursus voor het bewerken van Wikipedia-pagina’s, kan beginnen. Muller is archivaris, natuurkundige en ervaren Wikipedia-editor. Het eerste lemma dat hij bewerkte, in 2006, ging over Albert Einstein. „Zijn vader was beddenverkoper. Punt. Dat stond er. Maar vader Einstein verkocht ook elektrische apparaten.” Sinds 2013 geeft Muller cursussen, vooral in bibliotheken.

Vandaag heeft de Wiki-kring vrije inloop. Een jongen vraagt aan Muller of hij zijn telefoon mag opladen. Een ander waar de wc is. Dan komt er een vrouw aangelopen. Muller veert op. „Wilt u koffie of thee?” Waar het Binnenstadskrantje ligt, vraagt ze, waarna ze een stroopwafeltje neemt.

Er zijn programmamakers, maar vrijwel alle activiteiten zijn initiatieven van de mensen zelf, legt Carasso uit. Voorlezen in andere talen wordt gedaan door mensen uit de wijk waar dat initiatief is ontstaan. Carasso wil de bieb „democratiseren”, zegt ze. Iedereen mee laten doen. „De bieb gaat over delen”, zo legt ze uit. „Niet alleen kennis halen, maar ook kennis brengen.”

„Daar”, Carasso wijst naar een open ruimte die grenst aan de grote hal, „wil ik een bibliotheek openen voor ongepubliceerde boeken. Er wordt zoveel geschreven, maar niet alles wordt uitgegeven. Kinderen schrijven ook veel.” Hoe ze de inhoud ervan gaat controleren? „Het gaat over vertrouwen. Als iets niet werkt, kunnen we er altijd mee stoppen.”

Hans Muller geeft Wikipedia-les aan Elly van Laar (66) en haar partner Peter Cox (73) uit Maastricht.
Foto Olivier Middendorp

Kletsen

Twee voorbijgangers hebben zich inmiddels bij de Wiki-kring gemeld. „Mist u iets op Wikipedia?”, is Mullers openingszin. Elly van Laar (66) en haar partner Peter Cox (73) komen uit Maastricht en zijn een dagje in Utrecht. Van Laar wil iets weten over de heermoesplant. Ze begint elke dag met een uurtje studeren, vertelt ze. Dan pakt ze elementen uit het nieuws of uit tijdschriften en gaat die uitzoeken. Ze werkt in de gezondheidssector, maar is geïnteresseerd in van alles. Vaak kijkt ze op Wikipedia. „Hoe zat dat ook alweer, wie is familie van wie?” En soms ziet ze een fout in een lemma.

„Iedereen kan op de bewerk-knop drukken en iets verbeteren”, legt Muller uit, terwijl hij het voordoet. „Mensen denken vaak dat het in marmer gebeiteld is.”

„Dat zou ik alleen doen als ik héél zeker ben van mijn zaak”, antwoordt Van Laar. „Laatst wist ik iets zeker, dat kwam uit een documentaire.” Ze houdt haar rugzakje om, alsof ze elk moment weer door kan lopen, na een tijdje gaat ze toch zitten. „Hoe zit dat dan met betrouwbaarheid? U bent ‘Wikipediaan’? Wat een mooi woord. Ik zie mezelf ook wel Wikipediaan worden hoor, na mijn pensioen.”

Van Laar staat na een tijdje kletsen weer op. „U bent een heel slimme man volgens mij.”

„Nou, ú bent zelf slim.”

Van Laar en haar partner lopen weer door. „Het begint bij interesse en eindigt vaak in gezelligheid”, zegt Muller.


Lees ook

Amsterdam verhoogt maximumleeftijd gratis bibliotheeklidmaatschap en bouwt nieuwe ‘toekomstbestendige’ bibliotheek

De Openbare Bibliotheek Amsterdam.