Britse premier Starmer onder vuur vanwege nalatigheid bij opgeven donaties aan zijn vrouw

De Britse premier Keir Starmer heeft tegen de parlementsregels in nagelaten om transparant te zijn over giften aan zijn vrouw Victoria. De steenrijke ondernemer Waheed Alli, voormalig bestuurder van de Britse webwinkel Asos, heeft volgens The Sunday Times dure kleding geschonken aan Victoria Starmer, en betaald voor een personal shopper. Naar de nalatigheid van de premier is een onderzoek ingesteld.

Ook legde Alli de premier zelf flink in de watten. Volgens The Sunday Times gaf de zakenman Starmer kleding ter waarde van ruim 18.000 pond, betaalde hij voor verschillende brillen en dekte hij ook de kosten van Starmers accommodatie tijdens de verkiezingen, die hij afgelopen juli ruimschoots won van de Conservatieve Partij van oud-premier Rishi Sunak. Volgens de Britse krant heeft premier Starmer, die als voormalig openbaar aanklager juist zoveel waarde hecht aan regels, de cadeautjes die hij zelf ontving naar behoren opgegeven. Maar de donaties aan zijn vrouw niet.

Volgens een woordvoerder van Downing Street 10 verkeerde Starmers team in de veronderstelling zich aan de gedragsregels te hebben gehouden, meldt persbureau Reuters. „Maar na verdere gesprekken deze maand, hebben we alsnog nieuwe dingen opgegeven.”

Het is de bedoeling dat Britse politici transparant zijn over financiële belangen die in potentie van invloed zijn op hun politieke werkzaamheden. De Tories hebben al een uitvoerig onderzoek geëist naar de „ogenschijnlijk serieuze overtredingen” van de parlementsregels, aldus Reuters op basis van een partijwoordvoerder.

De banden tussen de Labourpartij en Waheed Alli hebben al eerder voor gefronste wenkbrauwen gezorgd in het Verenigd Koninkrijk. Vorige maand meldde de BBC dat Alli een tijdje beschikte over de sleutels van Downing Street 10. Volgens de BBC hield Alli gedurende de tijd dat hij over de toegangspas beschikte een receptie in de tuin van de ambtswoning. Het is niet duidelijk in hoeverre hij Labour-beleid heeft beïnvloed.