De 7-jarige Santy heeft een geit als huisgenoot en vriendin

De Argentijnse fotograaf Irina Werning komt al sinds 2006 in Iruya, een klein bergdorp in het noorden van het land met een grotendeels inheemse bevolking. Tien jaar geleden maakte ze hier, voor een andere serie, foto’s van een meisje. Een decennium later was ze terug in het huis van het gezin. Santy, het broertje van het meisje, en zijn geit vielen meteen op. „Zoiets had ik nog nooit gezien”, zegt Werning tijdens een videogesprek vanuit Buenos Aires. „Een geit in huis zie je maar zelden, maar hoe die twee met elkaar speelden raakte me meteen. Echt als vrienden.”

Santy’s moeder vertelde dat ze er, toen ze stopte met borstvoeding, achter kwam dat Santy allergisch is voor koemelk. Ze probeerden verschillende alternatieven, geitenmelk bleek de oplossing. Dus kwam er een eenjarig geitje in huis, even oud als het jongetje. De geit werd al snel onderdeel van het gezin. Inmiddels zijn kind en geit onafscheidelijk.

Foto Irina Werning
Foto Irina Werning
Foto Irina Werning


Foto Irina Werning

Als Santy door zijn moeder wordt opgehaald uit school, gaat de geit mee. Ze leeft in huis, en de jongen neemt haar elke middag mee naar een grasveldje om te grazen. In het dorpje kent iedereen het duo. Santy noemt haar Mamachola, een verbastering van ‘mama’. En ze doet haar naam eer aan. „De geit gedraagt zich echt als zijn moeder, ze is heel beschermend naar hem toe en volgt hem overal”, zegt Werning. „We worden steeds afhankelijker van techniek en raken steeds verder verwijderd van de natuur. Santy en Mamachola laten zien hoe verbonden we met de natuur kunnen zijn. Dat we elkaar juist nodig hebben.”

De jongen en zijn geit zijn nu 7 jaar oud. Een geit kan met goede verzorging, liefde en een beetje geluk 18 jaar worden. Dan heeft Santy nog een heel leven voor zich, maar zonder Mamachola. Werning sprak hierover met zijn moeder. In het gezin leven ze al jaren met dieren, de vader is veearts. Daarmee is de dood nooit ver weg. „Maar voor Santy zal het ongetwijfeld een grote schok zijn.”

Foto Irina Werning
Foto Irina Werning


Foto Irina Werning


Foto Irina Werning