Poetin waarschuwt Oekraïense bondgenoten voor uitbreiding militaire hulp, spreekt van ‘directe betrokkenheid’ oorlog

Indien Oekraïense bondgenoten Kyiv toestaan om Russisch grondgebied aan te vallen met hun langeafstandsraketten, dan is het Westen in oorlog met Moskou. Dat heeft Vladimir Poetin donderdag in een toespraak op de Russische staatstelevisie gezegd.

Volgens de Russische president zou de inzet van dergelijke wapens door Oekraïne de aard en de omvang van het Russisch-Oekraïens conflict wezenlijk veranderen. Hij sprak daarbij van een „directe confrontatie” tussen de NAVO en het Kremlin, een situatie waar veel Oekraïense bondgenoten niet op zitten te wachten.

Ook Vjatsjeslav Volodin, voorzitter van de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, sprak vrijdag harde taal op Telegram naar Oekraïense bondgenoten en de NAVO. Volodin beschuldigt hen ervan op dit moment al een „directe oorlog voeren” met Rusland. Zij zouden al betrokken zijn bij militaire besluitvorming van Oekraïne. De Russische viceminister van Defensie Aleksandr Fomin beschuldigde de NAVO er vrijdag zelfs van plannen te maken om ook militairen naar Oekraïne te sturen.

‘Passende maatregelen’

De afgelopen maanden heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er bij zijn bondgenoten steeds nadrukkelijker op aangedrongen om langeafstandsraketten, waaronder de Amerikaanse ATACMS en Britse Storm Shadows, aan Kyiv te leveren. Zonder in detail te treden, waarschuwde Poetin donderdag voor „passende maatregelen” indien Oekraïne zijn zin krijgt.

Afgelopen maanden leken Oekraïense bondgenoten, die Kyiv al langer van militaire steun voorzien, steeds meer geneigd om aanvallen op Russisch grondgebied met hun geleverde wapens toe te staan. Een groep van zeventien Amerikaanse en Britse voormalige generaals en topdiplomaten publiceerde deze week een oproep aan hun regeringen om per direct alle wapenbeperkingen op te heffen. 


Liveblog
oorlog in oekraïne


Poetin waarschuwt Oekraïense bondgenoten voor uitbreiding militaire hulp, spreekt van ‘directe betrokkenheid’ oorlog