Minister Faber wil Tweede Kamer ‘buitenspel’ zetten en asielcrisis uitroepen, oppositie verbolgen

Het kabinet wil op korte termijn een noodwet instellen om een asielcrisis uit te roepen. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) wil via een zogeheten Koninklijk besluit een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking stellen, zonder dat daarbij goedkeuring van de Tweede Kamer nodig zou zijn. Dat zei ze donderdag tijdens haar eerste Kamerdebat.

Via een Koninklijk besluit kan het kabinet „heel snel maatregelen gaan nemen” om de asielinstroom in te perken, aldus de minister. Donderdagavond lekte via onder meer de NOS uit dat het kabinet onmiddellijk de gezinshereniging van meerderjarige kinderen en het „stapelen” van asielverzoeken wil inperken. Dat zou staan in het regeerprogramma, dat premier Dick Schoof vrijdag presenteert.

Juridische onderbouwing

Het uitroepen van een asielcrisis en het treffen van dergelijke maatregelen om de instroom te beperken is onderdeel van het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB. Willen de crisismaatregelen echter standhouden, dan moet de minister die juridisch wel kunnen onderbouwen tegenover de rechter en de Europese Commissie. Het is nog maar de vraag of dat gaat lukken: zo stellen juridisch experts van de Vrije Universiteit dat in Nederland „momenteel geen sprake [is] van een uitzonderlijke situatie die de herinvoering van binnengrenscontroles zou rechtvaardigen”.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer liet de oppositie zich kritisch uit over de juridische haalbaarheid van een noodbesluit. Ook hekelde de oppositie de keuze voor een Koninklijk besluit: Kamerlid Kati Piri (GroenLinks-PvdA) verweet Faber het parlement „buitenspel” te zetten. SGP-Kamerlid Diederik van Dijk, wiens partij zich in veel van de plannen van dit kabinet kan vinden, zei dat het netter zou zijn om bij deze gevoelige materie „de koninklijke weg te volgen”. „Ik weet zeker dat ik namens iedereen spreek als ik zeg dat de Tweede Kamer bereid is om zelfs in het weekend bij elkaar te komen om hierover te debatteren”, aldus Van Dijk.

Faber wees de kritiek echter resoluut van de hand. Volgens de minister zal alles „dragend gemotiveerd” worden: „Zo werkt het noodrecht in Nederland. Zo is dat democratisch besloten. Het is gewoon allemaal legitiem.”


Lees ook

Wat als de coalitie haar ‘strengste asielpakket ooit’ kan uitvoeren?

PVV-leider Geert Wilders bezoekt een inloopavond voor inwoners van het Brabantse Bakel over asielopvang.