Emile Roemer reageert toch op aanpak uitwassen arbeidsmigratie: ‘Omdat ik bang ben dat er dingen verkeerd gaan’

Hij had zich voorgenomen er niets meer over te zeggen. De aanbevelingen in zijn rapport spraken voor zich, vond hij, en zouden allemaal worden uitgevoerd. Daar moest hij het kabinet niet bij voor de voeten lopen.

Maar nu moet Emile Roemer, architect van de aanpak tegen uitbuiting van arbeidsmigranten, tóch iets kwijt. „Omdat ik bang ben dat er dingen verkeerd gaan”.

De voormalig SP-leider, tegenwoordig commissaris van de koning in Limburg, deed in 2020 voor het vorige kabinet onderzoek naar arbeidsmigranten. In zijn rapport kwam hij met vijftig concrete maatregelen om uitbuiting tegen te gaan, zoals een certificaat voor uitzendbureaus en eisen aan huisvesting van migranten. Zijn rapport werd omarmd door iedereen die erover ging – kabinet, Tweede Kamer, werkgevers, vakbonden. Alle aanbevelingen zouden één op één worden uitgevoerd. Er zijn al diverse nieuwe wetsvoorstellen ingediend of nog in de maak. Het huidige kabinet wil de ‘Roemer-aanpak’ voortzetten, zo staat in het hoofdlijnenakkoord.

Maar Emile Roemer zelf maakt zich ondertussen zorgen over de uitvoering van de aanpak. „Dat komt omdat een van de meest cruciale aanbevelingen uit mijn onderzoek dreigt te sneuvelen”, zegt hij.

Illegaal op de arbeidsmarkt

Het gaat om de registratie van arbeidsmigranten in Nederland. Dat loopt via het Register Niet Ingezetenen (RNI), een loket waar arbeidsmigranten een burgerservicenummer kunnen krijgen. Donderdag berichtte NRC over de zwakte van dit register: het wordt op grote schaal gebruikt door illegale arbeidsmigranten. Er lopen vier onderzoeken van de arbeidsinspectie en justitie naar tussenpersonen die via dit register duizenden migranten aan een Nederlands burgerservicenummer hielpen, zodat die vervolgens illegaal de arbeidsmarkt konden betreden.

Volgens Roemer beschermt het register óók de legale arbeidsmigrant niet. Bij hun registratie hoeven ze geen verblijfsadres op te geven. „Daardoor weet de overheid niet waar ze wonen of werken. Vraag je aan het ministerie hoeveel arbeidsmigranten er in Nederland zijn, dan zeggen ze: geen flauw idee. Om díe groep gaat het, die slecht wordt gehuisvest en uitgebuit. Wil je die bereiken, dan zul je dat moeten doen op een huisadres in Oost-Europa.”

Roemer had er verschillende oplossingen voor bedacht. Zo zouden arbeidsmigranten bij het aanvragen van hun burgerservicenummer verplicht hun adres moeten opgeven. Het kabinet weigert dit tot nu toe verplicht te maken, tot onvrede van Roemer. „Zolang dat niet gebeurt, kun je de rest van het toezicht op je buik schrijven, want dan gebeurt er niks.”

Daarnaast had Roemer aanbevolen werkgevers een zorgplicht mee te geven, waarbij ze gedwongen worden om arbeidsmigranten zich correct te laten registreren. „Zodat je hen erop kunt aanspreken als het niet klopt.” Maar dit plan komt niet meer voor in een wetsvoorstel om de toelating van arbeidsmigranten te regelen. Ernaar gevraagd zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) vorige week in de Kamer dat hij „juridische bedenkingen” heeft bij zo’n zorgplicht. Het zou volgens Van Hijum een „papieren tijger” worden. „Als werkgever kun je namelijk heel makkelijk zeggen dat je al aan de zorgplicht hebt voldaan, terwijl er dan nog steeds geen harde norm is waar je uitzenders aan kunt houden.”

We halen toch ook niet alle stoplichten weg omdat we niet van iedereen kunnen controleren of hij door rood loopt?

Emile Roemer
deed onderzoek naar uitbuiting arbeidsmigratie

Onzin, zegt Roemer. „Het ligt er maar helemaal aan hoe je zo’n zorgplicht vastlegt en controleert. We halen toch ook niet alle stoplichten weg omdat we niet van iedereen kunnen controleren of hij door rood loopt? Het systeem hoeft niet volledig waterdicht te zijn, maar je moet wel íets in handen hebben waarop je werkgevers kunt aanspreken.”

Cherrypicking uit aanbevelingen

Roemer heeft de indruk „dat men aan het cherrypicken is uit mijn aanbevelingen. Zo van: we breiden de Arbeidsinspectie flink uit, maar laten die lastige maatregelen zitten. Maar dan stort de hele aanpak als een kaartenhuis in elkaar. Alle aanbevelingen hangen met elkaar samen. Je kunt de inspectie uitbreiden tot je een ons weegt, maar er moet wel een wettelijk kader onder liggen waar je werkgevers op kunt controleren. Anders kun je nog niks.”

Roemer weet zich gesteund door gemeenten die al langer lobbyen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken om de registratie aan te passen. Ook misbruik van het register door illegale arbeidsmigranten zou daarmee worden tegengegaan, zegt Roemer. „Want als je iedereen goed registreert, krijg je ook zicht op de groep die er misbruik van maakt.”

Tegenkrachten zijn er ook, merkt Roemer. „Een deel van de uitzendbranche zit er niet op te wachten dat dit goed geregeld wordt. Logisch: het is hun inkomstenbron.”


Lees ook

Advies: stel maximum aan aantal arbeidsmigranten met oog op samenleving als geheel. ‘Te lang stonden werkgeversbelangen voorop’

Hooggekwalificeerde arbeidsmigranten in bijvoorbeeld de high-tech-sector dragen volgens het advies van de Adviesraad Migratie veel bij  aan de brede welvaart.