Martijn N. (36) rept in rechtbank niet over verkrachting maar spreekt over seksvoorkeuren

Twee botsende werelden in de rechtbank Amsterdam. In de verdachtenbank zat donderdag Martijn N., een 36-jarige man die er diverse malen prat op ging 1.900 verschillende sekspartners te hebben gehad. Tegenover hem drie rechters die duidelijk minder goed ingevoerd zijn in de gayscène.

Dat bleek vrijwel meteen toen de voorzitter van de rechtbank, de voormalig kinderrechter Rinske Sipkens, de homodatingapp Grindr uitsprak als „krin-der”. De verdachte corrigeerde haar meteen. Het moet op zijn Engels, „krain-der”.

In de loop van de dag zou N. vaker uitleg geven over zijn wereld. Bijvoorbeeld over de finesses van daddy sex en dryhumpen, droogneuken. En over de seksuele voorkeuren in Grindr-profielen. Dat bij zijn profiel ‘feet’ staat betekent dat het hem opwindt als zijn voeten worden gelikt.

Met zijn ouders achter in de zaal vertelde N. de hele dag ongegeneerd over wat hij een hobby noemde: „Anderen doen aan kantklossen. Ik aan seks. Volgens mij is daar niks strafbaars aan.”

Hij wijdde ook uit over zijn voorkeuren. „Quick fucks”, seksdates van tweeënhalve minuut, zijn niet zijn ding. Liever gaat hij met een date eerst even koffiedrinken, al was het maar om te controleren of de eerder opgestuurde foto’s „niet dateren uit de tijd dat hij nog wel naar de sportschool ging”.

Te lange wachttijd

Bij aanvang van de zitting verontschuldigde rechter Sipkens zich. De rechtszaak heeft volgens haar „onwenselijk lang” op zich laten wachten. Die lange termijn is belastend en pijnlijk, zei ze, voor alle betrokken partijen.

In 2021 beschuldigden 28 mannen N. van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag in gezamenlijke artikelen van Het Parool en NRC. Achttien mannen blijken zich na de publicaties bij de politie te hebben gemeld. N., toen nog directeur van het inmiddels opgeheven cultureel platform Moam, staat nu terecht voor elf zaken: zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting, ontucht met twee minderjarigen en een poging tot zware mishandeling.

Op de eerste zittingsdag, donderdag, verhoorde de rechtbank de verdachte over de elf zaken. Maandag komen de aangevers en de officier aan het woord, woensdag mag de advocaat van N., Gerard Spong, zijn pleidooi houden. Als een en ander zou uitlopen heeft de rechtbank volgende vrijdag nog in reserve. Op 23 oktober volgt de uitspraak.

Pas achteraf klagen

N. ontkende ter zitting niet seks te hebben gehad met de jongemannen die hem van ongewenst gedrag beschuldigen. Hij beaamde ook vrijwel alle tot in detail beschreven handelingen. Zijn verdediging is dat de jongemannen, soms scholieren die met N. hun eerste sekscontact hadden, pas achteraf over zijn gedrag zijn gaan klagen. Over dat volgens N. „grijze gebied” – wel of geen toestemming – zal het tijdens de rechtszaak voortdurend gaan, voorspelde hij. Zijn voorstel aan de rechtbankvoorzitter: „Laten we niet op elke slak zout leggen, want dan hebben we alle vier de zittingsdagen nodig.”

Aan het eind van de zitting voegde N. daar nog aan toe dat de meldingen over hem voortkomen uit frustratie. De achttien jongemannen die naar de politie stapten hadden andere verwachtingen van de ontmoetingen dan hij. „Wanneer een date klaar was, was het voor mij klaar. Ik kan me voorstellen dat je wrok ontwikkelt als je zelf andere verwachtingen had.”

Max Verstappen stopt een ronde voor de finish ook niet om te controleren of alles goed gaat

Martijn N.
over zijn omgang met sekspartners

Om duidelijk te maken wie hij is citeerde N. tijdens de zitting uit de psychologische rapporten die over hem zijn gemaakt. Hij is een dominante persoonlijkheid. En bij seks heeft hij graag onderdanige partners. Als die in bed niks aangeven en „alle vlaggetjes op groen staan” gaat hij gewoon door, zei hij. „Max Verstappen stopt een ronde voor de finish ook niet om te controleren of alles goed gaat.”

De rechters citeerden regelmatig uit de aangiftes waarin de jongemannen stellen zich door N. overrompeld te voelen. Hij zou sommigen meegetrokken hebben naar zijn bed, zijn penis in hun mond hebben gestoken of hen anderszins hebben gepenetreerd. Vaak beseften de jongens later pas wat hen was overkomen, en volgens de verklaringen trok N. zich niks aan van hun tegenwerpingen of uitingen van pijn.

„Au” is in homoseksuele kringen niet direct reden om te stoppen, legde N. later op de dag uit, eerder een reden om een andere positie te kiezen. Eerder had hij ’s morgens blijk gegeven van introspectie: misschien had hij soms onvoldoende rekening gehouden met de wensen van zijn jongere sekspartners. De verdachte bood ook excuses aan een jonge balletstudent aan die na seksueel contact met hem last kreeg van suïcidale gedachten. Maar ook herhaalde N. dat elke vorm van dwang hem vreemd is. „Als iemand in bed ‘nee, nee’ zegt word ik daar niet opgewonden van.”

N. gaf ook aan al drie jaar in behandeling te zijn bij De Waag in Amsterdam. Dat is een centrum gespecialiseerd in zorg voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag combineren met een psychische stoornis. De psycholoog van de reclassering die maandag over N. zou komen spreken, moet volgens de rechtbankvoorzitter wegens vakantie helaas verstek laten gaan.

Twee minderjarigen

Uitvoerig stonden de rechters stil bij de seksuele contacten met twee vijftien-jarige scholieren die N. via sociale media had benaderd. Beide minderjarige jongens hadden zich tegenover hem voor ouder uitgegeven. N. was tijdens de ontmoetingen respectievelijk 22 en 26 jaar oud.

Op de vraag wat hij zo opwindend vond aan jonge jongens antwoordde N. dat hij valt op zogenoemde twinks, jongensachtige types. Maar die voorkeur is voor hem niet aan leeftijd gebonden. „Ik vind Mark Rutte ook een heel aantrekkelijke man.”

Hij neemt het zichzelf kwalijk, zei N., dat hij de twee minderjarige jongens niet gevraagd heeft een identiteitsbewijs te tonen. „Ik had moeten ruiken dat ze minderjarig waren.” Zelf zei hij op Grindr ook vaak te liegen over zijn leeftijd: „Ik snoep er vaak twee jaar vanaf.”

Door die verboden contacten met de 15-jarigen staat hij met zijn rug tegen de muur, besefte N. „Het ziet er slecht voor me uit. Maar houdt u er alstublieft rekening mee dat die jongens logen over hun leeftijd.”

Met een van de vijftienjarigen hield N. contact. Ook toen hij inmiddels wist dat het om een minderjarige ging bleef N. seksueel getinte app-berichten sturen. „Waarom neuken wij niet meer?”, vroeg hij. Om uitleg gevraagd antwoordde N. dat dat slechts woorden waren. Na het eerste contact had hij met deze jongen geen seks meer gehad.


Lees ook

Martijn N. komt na 3,5 jaar voor de rechter: ‘Ik zag hem in Amsterdam lopen en daar werd ik paniekerig van’

Martijn N. komt na 3,5 jaar voor de rechter: 'Ik zag hem in Amsterdam lopen en daar werd ik paniekerig van'