Vernietigend rapport over Britse zorg dwingt Labour tot actie

Door de slechte staat van de landelijke gezondheidsdienst NHS vallen er jaarlijks ongeveer 14.000 extra doden in het Verenigd Koninkrijk. Meer patiënten overlijden in het VK aan de gevolgen van kanker dan in andere landen. En door de lange wachtlijsten in de zorg zijn steeds meer Britten zo ziek dat ze niet kunnen werken.

Dit waren donderdag de belangrijkste conclusies van een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de NHS, de National Health Service. Het onderzoek, een klus die negen weken in beslag heeft genomen, werd gedaan in opdracht van de nieuwe Labour-regering die begin juli is begonnen. Het is een „snoeihard en eerlijk rapport”, zei premier Keir Starmer, „precies waar we om hadden gevraagd”.

Want de conclusies mogen hard zijn, ze zullen veel Britten niet verrassen. De wachtlijsten voor een afspraak met een specialist zijn de afgelopen jaren onder Conservatieve regeringen alleen maar toegenomen en de coronapandemie heeft die problemen verder verergerd. Starmer en zijn minister van Volksgezondheid Wes Streeting zullen dit rapport politiek gebruiken; om te laten zien hoe serieus hun problemen zijn en erop te kunnen wijzen hoe belabberd de Conservatieven de NHS hebben achtergelaten.


Lees ook

Op de Britse eerste hulp moeten de patiënten staan

Verpleegkundigen demonstreren voor het St.Thomas ziekenhuis in Londen, vorig week. Zij willen dat er meer geld wordt geïnvesteerd in de zorg.

Tienjarenplan

Deze problemen zo expliciet vaststellen is één; er vervolgens verandering in aanbrengen is een tweede. Starmer kondigde aan met een tienjarenplan te komen, met op drie punten belangrijke veranderingen.

Eén is een verbetering in het gebruik van technologie – vorig jaar bleek nog driekwart van de ziekenhuizen met papieren dossiers en medicijnkaarten te werken. Punt twee is het verschuiven van zorg van ziekenhuizen naar de gemeenten en lokale zorg. En drie is dat er meer nadruk moet komen op preventie. Vorige maand meldden Britse media bijvoorbeeld dat Labour de regels rond roken wil aanscherpen en daarbij roken op het terras van pubs, buiten ziekenhuizen en sportstadions wil verbieden.

De regering trekt niet zomaar extra geld uit voor de gezondheidszorg, waarschuwde premier Starmer, dat moet gepaard gaan met hervormingen. De kosten voor de gezondheidszorg stijgen al decennia. Ging in 1999 nog 26 procent van de Engelse landelijke uitgaven naar de NHS, in 2019 was dat 41 procent en voor komend jaar zou dat aandeel rond de 43 procent liggen (de gezondheidszorg is een zaak van de aparte landen in het VK). Gezondheidszorg van de NHS is voor Britten gratis – althans, de overheid betaalt de zorg. De afgelopen jaren was een stijging te zien in het aantal Britten dat koos voor private zorg, en dus voor zelf betalen, omdat ze niet snel genoeg bij de NHS terecht konden.

Vooral de verschuiving van zorg in ziekenhuizen naar de buurt – dat betekent concreet bijvoorbeeld thuiszorg, maatschappelijk werk of hulp thuis voor gehandicapten en ouderen – zal een grote uitdaging zijn. Ongeveer 13 procent van de bedden in ziekenhuizen in Engeland wordt nu in beslag genomen door patiënten die op zich gezond genoeg zijn om terug naar huis te gaan, maar dat niet kunnen omdat ze daar een vorm van ondersteuning nodig hebben die niet voorhanden is.