In de belangrijkste politieke week van het jaar moet Nicolien van Vroonhoven ineens NSC leiden, wie is ze?

Pieter Omtzigts grootste vertrouweling in de fractie en steunpilaar op moeilijke momenten moet NSC onverwachts redden én profiel geven in de belangrijkste politieke week van het jaar. Het lijkt geen sinecure voor NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven, die Omtzigt volgende week vervangt bij de Algemene Politieke Beschouwingen. De NSC-leider maakte woensdag bekend dat hij „om gezondheidsredenen” tijdelijk „een stap terug” moet doen en komende weken „meer op de achtergrond” werkt.

Dat Van Vroonhoven het stokje van Omtzigt overneemt, is logisch. Beiden zaten sinds 2003 jarenlang in de Tweede Kamer voor het CDA en hielden goed contact nadat Van Vroonhoven in 2010 de Kamer verliet. Toen Omtzigt vorig jaar na een eerdere afsplitsing van het CDA een nieuwe partij oprichtte, keerde Van Vroonhoven terug als medewerker. Als lid van een kleine club van Omtzigts vertrouwelingen stond Van Vroonhoven zo mede aan de basis van NSC.

Van Vroonhoven kan als een van de weinigen Omtzigt „comfort” bieden tijdens emotionele uitbarstingen

In het afgelopen roerige eerste jaar van de partij groeide Van Vroonhoven uit tot de rechterhand van Omtzigt. Ze hielp met de organisatie, werd nummer twee op de kandidatenlijst en daarna fractiesecretaris. Van Vroonhoven schoof in de kabinetsformatie ook regelmatig aan bij de onderhandelaars, hoewel Eddy van Hijum, nu vicepremier, de echte inhoudelijke secondant van Omtzigt werd.

Van Vroonhoven ontpopte zich veel meer tot emotionele ondersteuner van Omtzigt, die ook het afgelopen jaar – na een burn-out in 2021 – regelmatig woede-uitbarstingen en huilbuien had. Van Vroonhoven geldt als een van de weinigen binnen NSC die Omtzigt op dat soort momenten volgens betrokkenen „comfort” kan bieden.


Lees ook

Sommige NSC’ers willen de partij nu al ‘ontpieteren’

Partijleider Pieter Omtzigt (NSC) en toehoorders tijdens de HJ Schoo-lezing in de Rode Hoed.

‘Ontpieteren’

Van Vroonhoven is niet alleen een vertrouweling van Omtzigt, maar ook een onvoorwaardelijk loyalist, die zich comfortabel voelt in de rol van nummer twee. Ze benadrukte woensdag dan ook dat het partijleiderschap „geenszins” ter discussie staat en dat Omtzigt terugkomt „zodra hij weer op kracht is” gekomen. Van Vroonhoven zal zelf waarschijnlijk ook geen bedreiging vormen voor het leiderschap van Omtzigt, omdat ze gelooft dat alleen hij de partij kan leiden.

De vraag is wel of de andere achttien NSC-Kamerleden dezelfde opvatting is toegedaan. Binnen de partij bestaat onvrede over dat het te veel om Omtzigt draait, zo zeiden ingewijden vorige week in NRC. Daarom zou NSC moeten ‘ontpieteren’.

Voor NSC als partij en Van Vroonhoven persoonlijk, is de timing van Omtzigts besluit op het eerste oog ongelukkig. Deze vrijdag en volgende week, die van Prinsjesdag, komen de uitgewerkte plannen en de eerste begroting van het nieuwe, door NSC mogelijk gemaakte, kabinet naar buiten. Daarover volgen op woensdag en donderdag dan direct de Algemene Politieke Beschouwingen, het belangrijkste Kamerdebat van het jaar. Door de terugtrekking van Omtzigt, die zich twee weken geleden in een beruchte nachtelijke sessie op het ministerie van Financiën tot in detail met de begroting bemoeide, moet nu Van Vroonhoven alle lastige vragen van de oppositie beantwoorden.

Kamerdebatten

Het zal voor NSC spannend worden hoe Van Vroonhoven zich in het debat staande houdt, zeker na het uit de hand gelopen debat over de regeringsverklaring begin juli, waarin de spanningen in de coalitie openlijk zichtbaar werden. Daarnaast maakte de vicefractievoorzitter zelf het afgelopen jaar in Kamerdebatten inhoudelijk geen sterke indruk en formuleerde ze vaak onzeker en hakkelend.

Aan de andere kant kan de wissel Omtzigt – Van Vroonhoven ook voordelen hebben voor de verhoudingen binnen de coalitie. Vanuit andere partijen werd de afgelopen week anoniem en openlijk geklaagd over het gedrag van Omtzigt. Nu Van Vroonhoven – die geldt als makkelijker in de omgang – tijdens de APB de kar trekt, kan het bewaren van de lieve vrede binnen de coalitie en het dealen met de oppositie misschien juist makkelijker worden.