Tv-recensie | Krijg je van sporten en stierenballen eten echt meer testosteron?

Kinderdoding is strafbaar in Amerika. Niet echt een funfact om de blits mee te maken op de vrimibo – je mag hopen dat je er niemand een welgemeend ‘Ik had géén idee!’ mee ontlokt. Toch zagen media zich deze week genoodzaakt het feitje veelvuldig onder de aandacht te brengen. De aanleiding: oud-president Donald Trump beweerde tijdens het Amerikaanse verkiezingsdebat op dinsdagnacht dat Democraten geen moeite zouden hebben met het toestaan van abortus ná de geboorte. „In andere woorden: executeren.” Maar kinderen executeren is toch echt nergens in Amerika de bedoeling, en het staat ook niet op de to do-list van Trumps tegenstander Kamala Harris om daar verandering in te brengen, meldden de factcheckrubrieken. Die draaiden overuren om de steeds fantasierijkere verzinsels zo snel mogelijk te voorzien van een labeltje: False.’ ‘Misleading.’ ‘Missing context.’

Zo’n live factcheckrubriek zou best een aardige toevoeging zijn aan het alledaagse leven: er zitten niet genoeg uren in een dag om de informatie die van alle kanten tot je komt zorgvuldig na te trekken. Een hapklare oplossing voor die overdaad aan informatie is er niet, maar PowNed besloot een steentje bij te dragen door in het nieuwe programma Trap er niet influencer?! (de omroep had schijnbaar wat leestekens over) in de claims van socialmediagrootheden te duiken. In de woensdag uitgezonden eerste aflevering was het de beurt aan de online ‘mannenwereld’, waar veel jongens te horen krijgen dat je geen echte man bent zonder bikkelharde biceps, flink wat geld in kas en een gehoorzaam meisje in je bed.

De denkbeelden die in deze digitale kringen de ronde doen, halen regelmatig het nieuws sinds manfluencer Andrew Tate in december 2022 werd opgepakt wegens verdenking van mensenhandel en verkrachting. De oud-kickbokser bleek verontrustend populair onder een jonge fanschare.

In de aflevering trad Jens van Tricht aan als stem van de rede, om de populariteit van figuren als Tate enigszins te duiden en zich tegelijkertijd nadrukkelijk tegen achterhaalde man-/vrouwbeelden af te zetten. De oprichter van organisatie Emancipator (gericht op het betrekken van mannen bij emancipatie) zag dat er „steeds meer jongemannen zijn die niet zo goed weten wat ze moeten met hun leven en met name met hun manzijn, en die daarvoor naar makkelijke antwoorden zoeken”. En die makkelijke antwoorden zijn online volop te vinden. Al moet je er wel wat voor over hebben: ‘kennis’ over mannelijkheid wordt duur verkocht in de vorm van talloze cursussen, die onzekere (jonge)mannen aansporen hun testosteronlevels op te krikken naar ongekende hoogtes.

Stierenballen

Kwalijk, maar bekend: wat de inhoud betrof voegde de aflevering weinig toe aan bestaande berichtgeving en programma’s over het thema. Wat de vorm betrof wel. Die was vlot en luchtig, geschikt voor de doelgroep die je juist wil bereiken wanneer je de beweringen van manfluencers aan een factcheck onderwerpt. De PowNed-verslaggevers kregen flink wat van die manfluencers voor de camera. Soms ging dat soepel, soms met zichtbare tegenzin aan beide kanten – de haal-me-hier-weg- blik van Filemon Wesselink toen de misogyne lifecoach Nick Alper bleef herhalen dat je ‘van je hoofd naar je hart’ moet gaan, was an sich al het kijken waard.

Ook PowNed-man Mark Baanders had het niet makkelijk. Twee weken lang volgde hij braaf de adviezen van testosteroncoach Dennis Emaar op. Zijn edele delen bescheen hij met een infraroodlamp. Verder liet hij ze zo veel mogelijk met rust (aftrekken is uit de mode in deze nieuwe mannenwereld) en bracht hij zijn tijd door met sporten en stierenballen eten. Aan het begin en het eind van de rit liet hij het tosterongehalte in zijn bloed meten, om te zien of twee weken afzien iets had uitgehaald. Het labresultaat was onverbiddelijk. False.