Tata Steel krijgt half miljard pond staatssteun in Verenigd Koninkrijk

Een belangrijke doorbraak in het Verenigd Koninkrijk: Tata Steel heeft de Britse staatssteun van 500 miljoen pond (590 miljoen euro) nu echt binnen voor vergroening van de verouderde staalfabriek in Port Talbot in Wales. De nieuwe Labourregering gaat ook akkoord met het verlies van 2.500 banen.

Onder de vorige, Conservatieve regering van Rishi Sunak lag er ook al een vergevorderd plan voor vergroening en staatssteun. Daar had Labour veel kritiek op. Volgens huidig minister van Economische zaken Jonathan Reynolds zijn de ontslagvoorwaarden nu verbeterd. Toen Reynolds nog in de oppositie zat, eiste hij baangaranties, maar die zijn er niet gekomen.

De nieuwe Labourregering gaat akkoord met het verlies van 2.500 banen

Het Indiase Tata Steel heeft twee grote fabrieken in Europa, in Wales en in IJmuiden. Ook in Nederland onderhandelt het bedrijf met de regering over staatssteun bij vergroening van het fabriekscomplex, dat de grootste CO2-uitstoter van het land is. Daarbij gaat het om een steunbedrag dat volgens uitgelekte cijfers kan oplopen tot meer dan 1 miljard euro.

Elektrische boogoven

Tata had in Port Talbot één hoogoven al gesloten en zal dat binnenkort ook met de tweede doen. In plaats van deze twee op kolen gestookte hoogovens komt er een elektrische boogoven, die gerecycled metaal (schroot) zal verwerken. Deze oven stoot veel minder CO2 uit. Het moederbedrijf draagt zelf zo’n 750 miljoen pond bij.

In het Verenigd Koninkrijk hebben de vakbonden kritisch gereageerd op de afspraken. „We weten dat er een beter plan beschikbaar was”, schreef vakbond Community in een statement. De vakbonden wilden dat een van de twee hoogovens langer open zou blijven. Bij Tata Steel in het VK werken nu 8.000 mensen, onder wie 4.000 in Port Talbot in Wales. In totaal zullen er in de toekomst iets meer dan 5.000 mensen bij het concern werken in het VK.


Lees ook

In Port Talbot staat ook een vervuilende fabriek van Tata Steel. ‘Dit is een shithole, maar wel het beste shithole’

Tata Steel in Port Talbot.

Port Talbot was lange tijd de grootste CO2-uitstoter van het land, totdat het recent een van de twee hoogovens sloot. Het fabriekscomplex geldt als sterk verouderd en heeft sinds de overname door Tata in 2007 nauwelijks geld opgebracht en vooral verlies geleden. Dit leidde jarenlang tot veel frustratie in IJmuiden, waar het idee bestond dat de winsten uit Nederland werden gebruikt om de verliezen in Wales af te dekken.

In Nederland zou het gaan om een steunbedrag van meer dan 1 miljard euro

Met de sluiting van de hoogovens in Wales groeit de kans dat het VK binnenkort zelf geen nieuw staal meer kan maken, maar alleen nog schroot kan omsmelten. Bij een andere grote staalfabriek van British Steel kijkt de Chinese eigenaar, staalconcern Jingye, eveneens naar het bouwen van elektrische vlamboogovens om schroot te smelten. Over deze ontwikkeling bestaan flinke zorgen, aangezien het bijvoorbeeld maar de vraag is of het VK zo nog zelf spoorrails van hoge kwaliteit kan fabriceren.

In Nederland is het de bedoeling dat Tata Steel (circa 8.000 werknemers) gaat vergroenen op geheel andere wijze, door staal te maken op basis van aardgas en later waterstof. Hierbij wordt wel nieuw staal gemaakt uit ijzererts. Op dit moment onderhandelt minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans (VVD), met Tata Steel over de voorwaarden voor eventuele staatssteun bij de ombouw van de fabriek.