Pieter Omtzigt (NSC) doet komende weken ‘een stap terug’ voor zijn gezondheid

Laatste update:

NSC-leider Pieter Omtzigt doet de komende weken „om gezondheidsredenen” een stap terug als fractievoorzitter. Dat heeft hij woensdagmiddag bekendgemaakt op X. Hij is dus niet aanwezig bij de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na Prinsjesdag, voor velen het hoogtepunt van het politieke jaar. Vicefractievoorzitter en Kamerlid Nicolien van Vroonhoven neemt tijdelijk zijn plaats in.

„Het afgelopen jaar is buitengewoon intensief geweest en dat betekent dat ik, om gezondheidsredenen, de komende weken meer op de achtergrond werk en even minder in de spotlight”, schrijft Omtzigt.

Omtzigt kreeg in 2021 een burn-out, na een geschil met het CDA, de partij waarvoor hij Kamerlid was, en de veelbesproken aantekening „Omtzigt, functie elders” tijdens de formatiegesprekken dat jaar. Hij voelde zich in die periode al jarenlang ondergewaardeerd, geïsoleerd en onveilig binnen het CDA. Uiteindelijk zat hij maandenlang thuis, waarna hij verderging als onafhankelijk Kamerlid binnen de eenmansfractie Groep Omtzigt.

In rustig vaarwater zou Omtzigt nooit echt meer komen. Mede dankzij zijn leidende rol in de onthulling van het Toeslagenschandaal had hij een grote achterban gekregen. Na een lange periode van twijfel besloot hij een poging te doen om zijn populariteit om te zetten in electoraal gewin. Drie maanden voor de verkiezingen richtte hij Nieuw Sociaal Contract (NSC) op. In die korte tijd moest hij uitdenken waar zijn partij voor staat, een lijst samenstellen en campagne voeren. Uiteindelijk won NSC twintig zetels, waarna Omtzigt besloot zijn verantwoordelijkheid te nemen in de kabinetsformatie.

‘Ontpieteren’

Sinds het moment dat NSC in het ‘extraparlementaire’ kabinet zit, verschijnen regelmatig verhalen in de media over Omtzigt. Zo schreef De Telegraaf recent dat hij tijdens overleggen over de kabinetsbegroting „in alle staten” was. Hij zou hebben gehuild en geschreeuwd, van de overlegtafel zijn weggelopen. En NRC onthulde dat sommige stromingen binnen NSC allesbehalve blij zijn met de manier waarop de partij zich in en buiten de coalitie profileert. Omtzigt wordt door sommigen gezien als onderdeel van het probleem, omdat de partij te afhankelijk van hem zou zijn. NSC-leden pleitten voor het ‘ontpieteren’ van hun partij.


Lees ook

Sommige NSC’ers willen de partij nu al ‘ontpieteren’

Partijleider Pieter Omtzigt (NSC) en toehoorders tijdens de HJ Schoo-lezing in de Rode Hoed.