Begrip voor stakingen in het openbaar vervoer: ‘Soms moet je je tanden laten zien’

Wanneer de klok acht uur slaat, verzamelt zich onder het enorme digitale bord met reisinformatie op station Utrecht Centraal een menigte reizigers met verwarde blikken. Op het witte scherm is te lezen: ‘Landelijke OV-staking. Naar verwachting rijden de eerste treinen weer in de loop van de ochtend.’

Adam maakt deel uit van de menigte. „Ik was een beetje optimistisch. Ik dacht dat de treinen om acht uur weer op gang zouden komen.” De staking was gepland van 04.00 tot 08.00 uur. Hoewel hij overlast ondervindt van de stakingen, vindt hij het heel begrijpelijk: „Ze moeten het toch wel afdwingen.”

Op het nabijgelegen busstation zitten de twee vrienden Flox (21) en Daan (29) naast elkaar op een bankje. Hun trein en bus kwamen niet. „Ik ben er eigenlijk best wel relaxed onder,” vertelt Flox. „We zeiden nog tegen elkaar: als ze nu de hele dag gaan staken, gaan we gewoon terug naar huis en verder slapen.” Daan: „Ik snap wel waarom ze staken. Soms moet je je tanden even laten zien.”

Het treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam Centraal reed vanochtend wel. Dit was de eis van de rechter nadat de luchthaven en de gemeente Haarlemmermeer een kort geding tegen de vakbonden aanspanden.

Reiziger en zelfbenoemde ‘landenverzamelaar’ Arne van der Zande (59) vindt het volledig terecht dat Schiphol en de gemeente gelijk hebben gekregen van de rechter. „Zulke stakingen kosten veel geld. Daarbij zijn er veel gedupeerden, waaronder ik. Ik moest om kwart voor zes al vertrekken vanuit Rotterdam.” Van der Zande is al een tijdje gestopt met werken en heeft zijn „eigen [pensioen]potje geregeld.”

‘Onacceptabel’ voorstel

De stakingen zijn georganiseerd door de vakbonden. Ze willen het kabinet onder druk willen zetten om de huidige vroegpensioenregeling te verlengen en te verbeteren. Via de huidige Regeling Vervroegde Uittreding (RVU), die eind 2025 afloopt, kunnen werkgevers hun personeel met zwaar werk geld meegeven om eerder met pensioen te gaan. De vakbonden willen onder meer dat deze regeling permanent gemaakt wordt en dat werkgevers een hoger bedrag kunnen meegeven dan nu.

Het kabinet liet eerder al weten bereid te zijn hierover te praten met de bonden en werkgevers, maar hun eerste voorstel noemden de vakbonden ‘onacceptabel’. Volgens de FNV heeft het kabinet in een informeel gesprek opnieuw een tijdelijke regeling voorgesteld waarvan maximaal 15.000 werknemers gebruik mogen maken; het maximale bedrag zou 10 procent hoger worden.

Personeelsleden van NS verzamelen zich op Utrecht Centraal, vanwege een staking om aandacht te vragen voor vroegpensioen.
Foto Olivier Middendorp

‘Het station moet ook schoongemaakt worden’

In een overvol NS-kantoor op het station wachten medewerkers tot ze weer aan het werk kunnen. Aan een tafel zit een oudere man met een kop koffie. Lex de Bruin werkt al 49 jaar bij de NS, waarvan 13 jaar als hoofdconducteur – te zien aan de speld op zijn borst „Ik heb niet gestaakt, want voor mij is het al te laat. Ik ben 66 jaar en ga volgend jaar met pensioen.” Toch staat hij achter zijn stakende collega’s: „Het is zwaar werk, veel onregelmatige diensten, weinig pauze en een hoge druk om de treinen op tijd te laten rijden.”

Michel van Ree (62) is een van de vele schoonmakers op het station. Hoewel hij grijs haar en rimpels heeft en slecht ziet, wordt hij naar eigen zeggen vaak jonger ingeschat. Terwijl hij de vuilnisbakken leegt, vertelt hij dat hij ook graag eerder met pensioen zou willen: „Ik heb zwaar werk; ik werk onregelmatig en moet veel lopen.” De nachtdiensten vallen hem zwaar: „Soms kan ik niet in slaap komen.” Hij deed niet mee aan de stakingen, want ‘het station moet ook schoongemaakt worden’.

De logistiek medewerkers van NS beginnen iedere dag om zes uur met werken. Ze zorgen voor bevoorrading, ondermeer van de kiosk. „We hebben zwaar werk”, zegt een man van 38 die zijn naam liever niet geeft. „Veel collega’s hebben last van hun polsen en hun rug. We krijgen maar een halfuurtje pauze tijdens de hele dag. Als je een werkdag hebt van 06.00 tot 14.00, heb je meer pauze nodig.” Hij wist niet van de stakingen, maar staat er volledig achter: „Ik wil ook graag eerder met pensioen. Ik wil niet tot mijn 67ste nog karretjes duwen.”


Lees ook

Mishandeling, onverschilligheid en verwarde reizigers: dit maakt het werk van NS-medewerkers zo zwaar

Amsterdam Centraal Station