‘Slecht asielbeleid dwingt 700.000 migranten tot gevaarlijke jungleroute tussen Colombia en Panama’

Het gebrek aan „toereikend” asielbeleid in Zuid-Amerikaanse landen „dwingt” vluchtelingen en migranten uit onder meer Venezuela en Haïti tot het nemen van gevaarlijke migratieroutes naar de Verenigde Staten. Het gaat onder meer om de route door de Dariénkloof tussen Colombia en Panama. Dat heeft Human Rights Watch woensdag geconcludeerd in een rapport.

De mensenrechtenorganisatie heeft de opvangregels van Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Panama en Peru bestudeerd. De toegang tot een asielaanvraag en tot opvang is volgens de onderzoekers in deze landen veelal slecht geregeld. Human Rights Watch wijst daarbij ook naar de VS. De regering-Biden wil dit verkiezingsjaar de migratiecijfers aan de Amerikaanse zuidgrens zo laag mogelijk houden en zet landen onder druk om de migratie noordwaarts af te knijpen.

De voorbije anderhalf jaar hebben ruim 700.000 vluchtelingen en migranten de Dariénkloof genomen, berekende Human Rights Watch. Onder hen bevinden zich 477.000 Venezolanen, 60.000 Ecuadorianen en 41.000 Haïtianen.

De Dariénkloof is een uitgestrekt gebied vol bergrivieren, steile watervallen en glibberige rotsen. Mensensmokkelaars, drugshandelaren en bendes worden steeds machtiger in het gebied. Smokkelaars leiden migranten tegen betaling door de jungle. Human Rights Watch concludeerde eerder al dat de rechten van kwetsbaren op grote schaal worden geschonden. Er vindt onder meer seksueel geweld plaats. Na de Dariénkloof vervolgen vluchtelingen en migranten doorgaans hun route naar de VS.


Lees ook

NRC trok recent naar de Dariénkloof: „Ik heb veel geld betaald voor een veilige doortocht, maar als je dat geld niet hebt, kunnen op deze route de ergste dingen met je gebeuren.”

Migranten, voornamelijk uit Venezuela, lopen door de Dariénkloof van Colombia naar Panama, in de hoop de Verenigde Staten te bereiken, oktober 2022.



Delen