Verzet tegen ‘verpretparkisering’ Henschotermeer volhardt, de ene gemeenteraad daagt de ander voor de rechter

Met een flinke ademteug blaast Leon van Montfoort in de tuut van een zwemband in de vorm van een roze flamingo. „Dit is vandaag mijn grote vriend”, zegt de 45-jarige Volendammer aan de rand van het Henschotermeer. „Ik heb hem gisteren gekocht, het was liefde op het eerste gezicht. Heerlijk dobberen, zo kom ik de dag wel door.”

Het is medio augustus, bijna dertig graden, en dus is het druk bij het ‘Hens’. Toeristen als Van Montfoort, die op de camping staat in Doorn, maar ook dagjesmensen uit de buurt komen voor verkoeling naar de plas. Richard en Telle (beiden 67) uit Amersfoort zijn er voor de vijfde keer in twee weken tijd. „Vroeger kwamen we hier met onze kinderen”, zegt Telle, terwijl haar man met een oranje zwemboei het meer induikt voor een rondje om het eiland. „We hebben het meer herontdekt.”

‘Verpretparkisering’, noemen tegenstanders het

Van de toekomstplannen voor het meer hebben de meeste bezoekers geen of amper weet. Al enkele jaren speelt een verhitte discussie over de uitbreidingsplannen van Mooi Meer BV. De exploitant wil onder andere een restaurant- en evenementenlocatie bouwen waar bezoekers het hele jaar door terecht kunnen, een extra brug over het meer naar het strandpaviljoen en een expositieruimte. „Verpretparkisering”, noemen tegenstanders het.

Toch stemde de gemeenteraad van Woudenberg dit voorjaar in met een wijziging van het bestemmingsplan, waarmee de bouwplannen mogelijk worden gemaakt. Complicerende factor: het gebied ligt voor 60 procent in Woudenberg, en voor 40 procent in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daar werd minder enthousiast gereageerd. Een meerderheid van die raad wil nu dat de Raad van State het besluit van de buurgemeente van tafel veegt.

Het Henschotermeer werd tot 2018 beheerd door een recreatieschap van samenwerkende gemeenten, dat de grond pachtte van eigenaar Landgoed Den Treek-Henschoten. Maar de huur werd te hoog en ook de beheerskosten liepen op. Besloten werd om het beheer over te dragen aan een marktpartij, die onder strikte voorwaarden het Henschotermeer mocht exploiteren. Een stuurgroep van de provincie, gemeenten en het landgoed spraken in een ontwikkelkader af dat het gebied onder meer openbaar toegankelijk moest blijven en dat enkel ruimte is voor dagrecreatie, tenzij hiervoor het bestemmingsplan zou wijzigen.

Entreeprijs

Over de eerste voorwaarde was in 2018 al veel te doen, toen de nieuwe uitbater besloot om een entreeprijs in te voeren. Anno 2024 betaalt de bezoeker 3,50 euro om een duik te kunnen nemen. De Amersfoortse Telle vond betalen voor toegang eerst maar niks, vertelt ze: „Ik ben van vroeger gewend dat het meer vrij toegankelijk is.” Maar Mooi Meer BV hield zich aan de afspraken: het was mogelijk om de bezoeker een bijdrage te vragen voor een bezoek, om zo het beheer van het Henschotermeer rendabel te houden. De overheid draagt immers niks meer bij. Telle vindt het resultaat positief: „Met de inkomsten heeft de beheerder goede dingen gedaan, zoals het plaatsen van betere toiletvoorzieningen.”

De verdere uitbreidingsplannen werden de afgelopen jaren bestookt met petities en demonstraties van omwonenden en natuurliefhebbers, en lopen nu dus uit tot een zaak bij de bestuursrechter. Vijf partijen met een meerderheid in de raad van Utrechtse Heuvelrug vinden dat de collega’s in Woudenberg nooit hadden mogen instemmen met de uitbreiding van de vierkante meters grond waarop aan het Henschotermeer gebouwd mag worden, van 1.060 naar 1.500 m2. Om de relatie tussen de colleges van de buurgemeenten goed te houden, spanden de raadsleden zelf de zaak aan.

„Er wordt geen rekening gehouden met omwonenden, maar ook niet met de natuur”, zegt raadslid Paul Blom, die namens de lokale Partij voor de Dieren het dossier volgt. „De raad van Woudenberg kiest toch voor de ondernemer. Voor ons is het grootste punt dat er niet met ons gesproken is, terwijl dit wel in 2015 is afgesproken. Het Henschotermeer ligt in de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug, maar er is nooit gezocht naar een gezamenlijke aanpak.”

In een gepeperd beroepschrift van 45 kantjes zetten de advocaten van de raadsleden hun kritiek uiteen. Zo zijn er naast procedurele bezwaren ook zorgen over de gevolgen voor de ruimtelijke ordening: de plannen zouden leiden tot natuurschade en tot meer verkeersproblemen rond het park, en het toestaan van evenementen na zonsondergang zou kunnen zorgen voor geluidsoverlast. Daarnaast zou verdere uitbreiding niet in het teken staan van een „toekomstbestendige exploitatie”, maar van het maximeren van rendement.

Betrouwbare overheid

„Ik betreur dat het zo moet lopen”, zegt Björn de Jong over de rechtszaak. Hij stemde namens Gemeentebelangen Woudenberg in met het gewijzigde bestemmingsplan. „Het allerbelangrijkste is voor mij dat we een betrouwbare overheid zijn. In het verleden is de keuze gemaakt om het Henschotermeer aan de markt vrij te geven. De consequentie is dat je de ondernemer vrijheid moet geven om het gebied toekomstbestendig te exploiteren.”

Het verwijt dat de Woudenbergse raad alleen maar oog heeft voor de ondernemer, wijst De Jong af. „Er zijn meerdere plannen geweest. De ondernemer wilde ook huisjes plaatsen om te verhuren. Daarvan hebben wij als raad gezegd dat het niet binnen de afspraken past. En heel sec: vanuit de raad hoefden wij over de plannen op het grondgebied van Woudenberg geen contact te hebben met raadsleden in Utrechtse Heuvelrug. Dat gebeurt in de stuurgroep.” Wel overlegde hij met raadsleden van BVHlokaal uit Utrechtse Heuvelrug, „omdat je de plannen het liefst integraal wilt bekijken.”

Volendammer Leon Van Montfoort reageert enthousiast op de plannen: „Horeca is hier net te weinig. Ik heb gisteren een uur in de rij gestaan voor patatjes.”
Foto Bram Petraeus

Bij het meer maakt de exploitant nog geen aanstalten om aan de bouw te beginnen. Volendammer Van Montfoort is weer op adem na het opblazen van zijn roze flamingozwemband, en reageert enthousiast als hij over de plannen hoort. „Horeca is hier net te weinig. Ik heb gisteren een uur in de rij gestaan voor patatjes.” Zijn medebezoekers Jeroen en Marianne Koning (45 en 48) hopen vooral dat wat wordt gedaan aan de verkeersdrukte: „We hebben gisteren twee uur in de file gestaan om hier weg te komen”.

In het beheerderskantoor voelen ondernemers Martien en Julianne van de Lagemaat zich gedupeerden in de kwestie. De familie runde al langer de naastgelegen familiecamping De Heigraaf, toen ze zeven jaar geleden de vraag kregen of zij het Henschotermeer wilden uitbaten. „We stapten in om de verpretparkisering van het Henschotermeer voor te zijn”, zegt Julianne. „We vreesden de komst van een beheerder die van die grote lelijke glijbanen zou plaatsen. Dat vinden we zonde van het gebied.”

‘Grote, boze ondernemers’

Haar man Martien worstelt met het beeld dat critici van hun plannen hebben. Ze zouden ‘grote, boze ondernemers’ zijn, enkel uit op financieel gewin. „We willen juist iets goeds neerzetten, recreatie en natuur samen laten gaan zodat de bezoeker optimaal kan genieten. De afgelopen jaren hebben we veel achterstallig onderhoud weggewerkt waar het recreatieschap voor ons niets mee had gedaan.”

„Toen we de pachtovereenkomst tekenden, moesten we ook akkoord gaan met het ontwikkelkader”, zegt Julianne. „We hebben altijd onze plannen gedeeld met de stuurgroep, waar ook Utrechtse Heuvelrug in zit, en waar nodig aangepast. Daar zijn de plannen ook goedgekeurd.” Ook luisterden de ondernemers naar eigen zeggen naar omwonenden en andere belanghebbenden. „Op basis van informatieavonden en participatie zijn onze plannen afgeslankt.” De eerder genoemde huisjes, maar ook camperplekken en een kinderboerderij verdwenen van de bouwkaart.

Jaarlijks komen er zo’n 300.000 bezoekers naar het Henschotermeer.
Foto Bram Petraeus

Leiden de plannen tot meer verkeersproblemen, zoals de raadsleden van Heuvelrug stellen? „Juist niet”, denken de Van de Lagemaats. „Bezoekers kunnen langer blijven hangen bij het horecagebouw, waardoor niet iedereen op hetzelfde moment komt en weggaat. Bovendien is voor de in het ontwikkelkader afgesproken seizoensverlenging een binnenruimte nodig, die is er nu niet”. Ook op andere bezwaren hebben ze een antwoord klaar. Zo wijzen ze op een, overigens door tegenstanders betwiste, natuurrapportage die ze hebben laten verrichten. De door tegenstanders opgestelde schaduwbegroting die aantoont dat ook zonder de uitbreiding het gebied toekomstbestendig te exploiteren, klopt volgens hen niet. „Neem het reinigen van de waterbodem, hoge kostenpost. Mensen zien dat niet”, aldus Martien.

In het kielzog van Utrechtse Heuvelrug stappen ook bewonersverenigingen Maarn Maarsbergen Natuurlijk en de Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen, en de beheerder van het naastgelegen vakantiepark, Noord West Kanje BV, naar de Raad van State. De bestuursrechter buigt zich op 15 oktober eerst over een voorlopige bouwstop, voor de inhoudelijke behandeling van de zaak is nog geen datum vastgesteld.


Lees ook

Het kost nu 5 euro om te zwemmen op het Thornerstrandje: waar kun je nu nog gratis zwemmen?

MRT Beach  in Thorn is sinds juni een privéstrand met een hek eromheen.