SpaceX-raket succesvol gelanceerd, eerste ruimtewandeling door burger aanstaande

Een stukje ruimtegeschiedenis is deze dinsdagochtend dichterbij gekomen. Ruimtemissie Polaris Dawn ging in alle vroegte van start met de lancering van een Falcon 9-raket in alle vroegte vanuit Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De door SpaceX uitgevoerde reis moet resulteren in de eerste ruimtewandeling van een burger.

Aan boord zijn vier passagiers. Zakenman en miljardair Jared Isaacman (41), ex-luchtmachtpiloot Scott Poteet (50), missiespecialist Sarah Gillis (30) en SpaceX-medewerker Anna Menon (38) nemen ook deel aan Polaris Dawn. Het viertal neemt maximaal 1.400 kilometer afstand van de aarde. Sinds de laatste maanmissie van 1972 is een astronaut niet meer zo ver van onze planeet geweest. Ter vergelijking: het Internationaal Ruimtestation (ISS) vliegt op een luttele 400 kilometer om de aarde. Het wordt bovendien de verste afstand ooit voor een vrouwelijke ruimtereiziger.

Ruimtewandeling

Op de derde dag van de reis zal Isaacman even uit de capsule stappen voor de eerste ruimtewandeling gemaakt door een burger. Hij wordt daarbij bijgestaan door Gillis, die mee is als missiespecialist. De space walk zal hooguit een kwartier duren.


Lees ook

Commerciële astronauten plannen riskante ruimtewandeling

De vier astronauten van de eerste Polaris Dawn-missie, van links naar rechts Anna Menon, Scott Poteet, Jared Isaacman en Sarah Gillis.

Isaacman en Gillis dragen daarbij een speciaal ruimtepak dat is ontworpen door SpaceX van multimiljardair Elon Musk. Eén van de doelen van de missie is het testen van dit pak. De vlucht was al voor eind 2022 gepland, maar liep vertraging op omdat de ontwikkeling van het pak langer duurde dan gepland.

Het is niet de eerste keer dat Isaacman de dampkring verlaat. In 2021 vloog hij ook al mee met de eerste commerciële ruimtevlucht waarin enkel burgers aan boord zaten.