Vanwege politiestaking gaat weer een voetbalwedstrijd niet door: Ajax – FC Utrecht afgelast

De voetbalwedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht van aanstaande zondag gaat niet door. De Amsterdamse autoriteiten hebben dat besloten nadat de politie had aangekondigd tijdens die wedstrijd te staken. Daardoor zou de openbare veiligheid niet gegarandeerd kunnen worden. Het is al de tweede wedstrijd van Ajax die moet worden afgelast vanwege de aanhoudende politiestakingen.

De politie staakt al langere tijd omdat de Regeling voor Vervroegde Uittreding, waarbij onder meer politieagenten met vervroegd pensioen kunnen, volgend jaar afloopt. Het kabinet heeft nog geen nieuwe oplossing geboden aan de vakbonden, en dus blijft de politie, net als andere vakbonden en beroepsgroepen, staken.


Lees ook

Bonden opnieuw in actie voor het vroegpensioen: ‘Je kunt mensen niet laten doorwerken tot ze helemaal op zijn’

Havenmedewerkers tijdens een werkonderbreking in de haven van Rotterdam op zaterdagavond.

Dat specifiek bij Ajax – FC Utrecht wordt gestaakt, is omdat de druk op de politie tijdens die zogenoemde risicowedstrijd het grootst is. Eerder kon ook de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam niet doorgaan vanwege politieacties. Die wedstrijd wordt 30 oktober ingehaald. De wedstrijden NAC Breda – Ajax en FC Twente – Sparta gingen eerder wel door, ondanks de afwezigheid van politieagenten. Wanneer Ajax – FC Utrecht wordt ingehaald, is nog niet duidelijk. Beide clubs geven maandag in verklaringen aan te balen van de afgelasting.

Ajax ‘wederom dupe’

„Dat de politieagenten staken is hun goed recht, alleen is Ajax er nu wederom de dupe van. Daar balen wij vreselijk van”, schrijft de Amsterdamse club in een verklaring. „Wij waren van mening dat de wedstrijd zondag wel doorgang had kunnen vinden, met aanvullende maatregelen en goede afspraken tussen de beide clubs en supporters. In Breda was dit recent bijvoorbeeld ook mogelijk.”

„FC Utrecht en Ajax hebben de handen ineengeslagen in een poging het duel af te werken zonder politie-inzet”, benadrukt FC Utrecht in een verklaring. „Politieagenten hebben het volste recht om te gaan staken, maar de club had graag in samenwerking met onder meer Ajax en de gemeente Amsterdam de optie om het duel met publiek te kunnen spelen, verder uitgezocht.”