‘Verdwenen Chinese minister werkt nu voor een uitgeverij’

Wat hij heeft misdaan is nog altijd onduidelijk, maar er lijkt nu wel wat meer bekend te zijn over het lot van Qin Gang, de voormalige Chinese minister van Buitenlandse Zaken. Hij verdween in juni vorig jaar uit de openbaarheid, na amper zeven maanden in functie. Het voedde speculaties over een buitenechtelijke affaire, spionage, en zijn dood, maar Qin lijkt er genadig vanaf te zijn gekomen: volgens de Washington Post heeft hij nu een lage functie bij een aan het ministerie verbonden uitgeverij.

Qin had, als naaste vertrouweling van de Chinese leider Xi Jinping, razendsnel carrière gemaakt. Na een aantal hoge posities op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing werd hij in 2021 benoemd tot ambassadeur in Washington, maar al na anderhalf jaar keerde hij terug naar China om buitenlandminister Wang Yi op te volgen – die op zijn beurt was gepromoveerd tot directeur van de buitenlandcommissie van het centraal comité van de Chinese Communistische Partij, de belangrijkste diplomatieke functie in de Volksrepubliek. Ook werd Qin lid van de staatsraad, het hoogste uitvoerende orgaan van het land.

Maar zo snel als zijn ster rees, zo doofde zij ook weer uit. Eind juni 2023 had Qin in Beijing ontmoetingen met zijn ambtgenoten uit Vietnam en Sri Lanka en met een Russische delegatie, maar daarna verscheen hij niet meer in het openbaar. Op een vergadering van buitenlandministers van het Aziatische samenwerkingsverband ASEAN in Jakarta werd China enkele weken later door zijn voorganger Wang vertegenwoordigd, officieel omdat Qin gezondheidsklachten zou hebben. Eind juli 2023 werd Qin zonder nadere toelichting uit zijn functie ontheven. Zijn voorganger Wang Yi nam zijn oude rol weer op.

Buitenechtelijk kind

Over de reden voor Qins vertrek werd direct veel gespeculeerd – er gingen geruchten dat hij voor de VS zou hebben gespioneerd. Volgens de Wall Street Journal zou Qin in zijn tijd als ambassadeur in Washington een affaire hebben gehad, die resulteerde in de geboorte van een kind met de Amerikaanse nationaliteit. Zijn veronderstelde buitenechtelijke vriendin, de Chinese tv-journaliste Fu Xiaotian, verdween rond dezelfde tijd uit de openbaarheid en is sindsdien niet meer gezien.

Qins lot bleef daarna lang ongewis. Nieuwssite Politico beweerde zelfs dat hij zou zijn overleden, „door zelfmoord of marteling”, maar na een belangrijke partijbijeenkomst stond afgelopen juli in een communiqué dat de vergadering had besloten „het ontslag van kameraad Qin Gang te aanvaarden”. Kennelijk had Qin gelegenheid gekregen om de eer aan zichzelf te houden, en mocht hij partijlid blijven.


Lees ook

Alweer is een Chinese minister spoorloos

De Chinese minister van Defensie Li Shangfu (links) tijdens een Aziatische defensietop in Singapore in juni. Li is sinds eind augustus niet meer in het openbaar verschenen.

In hetzelfde communiqué haalde de partij daarentegen hard uit naar Li Shangfu, de minister van Defensie die enkele maanden na Qin eveneens plotseling verdween. Ook Li hield het op zijn post maar zeven maanden vol. Hij werd uit de partij gezet wegens „ernstige schendingen van partijreglementen en de wet” – een gangbare omschrijving van corruptie. Het Chinese staatspersbureau Xinhua had eind juni al gemeld dat Li smeergeld zou hebben aangenomen.