Oligarch Aleksej Sagal is de nieuwe eigenaar van de Russische tak van Unilever

De Russische agressie jegens Oekraïne leek voor voedingsmiddelengigant Unilever lange tijd geen reden om het land de rug toe te keren, zoals veel andere multinationals wel deden. Deze week kwam Unilever daarop terug: het verkoopt de Russische tak voor circa 450 miljoen euro aan de Arnest Group van ondernemer Aleksej Sagal.

Sagal, waar kennen we die naam van?

Een bekende Russische oligarch was hij voor de Oekraïne-invasie in 2022 niet. Een jaar geleden kwam hij in Nederland in het nieuws, toen zijn Arnest Group voor een symbolische euro de zeven Russische brouwerijen van Heineken overnam.

Dat was niet de eerste zakelijke klapper die hij maakte: kort ervoor had hij ook de Russische activiteiten van de Amerikaanse blikjesproducent Ball en het Zweedse cosmeticabedrijf Oriflame overgenomen. De precieze overnamebedragen zijn niet bekend, maar volgens Bloomberg kreeg hij voor relatief weinig geld bedrijfsactiviteiten ter waarde van 1 miljard euro in handen.

Daar komt nu dus de lokale Unilever-tak bij. Dat zijn bedrijf omgerekend honderden miljoenen euro’s aan het Britse concern kan overmaken, onderstreept zijn financiële slagkracht. Sagal profiteerde bovendien van Russische wetgeving die westerse bedrijven dwingt een korting van 50 procent op de verkoopprijs te accepteren, als ze hun activiteiten in het land willen verkopen. Sagal hengelde dus opnieuw een grote vis in de uitverkoop binnen.

Maar heeft het Westen hem dan niet op de sanctielijst gezet?

Nee. Dat heeft ermee te maken dat hij vóór de oorlog geen bekende zakenman uit de kringen rond het Kremlin was, zoals Roman Abramovitsj of Oleg Deripaska. Sagal komt uit de zuidelijke provinciestad Nevinnomyssk, ver weg van Moskou. Hij kreeg de Arnest Group, een bestaande fabrikant van verpakkingsmaterialen, begin deze eeuw in handen.

Onder zijn leiding ging het bedrijf ook onder meer insectenspray en haarlak produceren, waardoor de omzet hard groeide, tot circa 340 miljoen euro in 2020. Toch was dat voor Russische begrippen nog relatief weinig. Het gaf hem de ideale positie om zich op bedrijfsonderdelen te storten die westerse eigenaren na de Oekraïne-invasie van de hand wilden doen: wél kapitaalkrachtig, niet op de sanctielijst. Voor westerse multinationals was zijn naam zuiver genoeg om nog zaken met hem te durven doen: Heineken-topman Dolf van den Brink zei eerder tegen NRC dat hij de Russische tak niet zomaar „aan de eerste de beste oligarch” zou verkopen.

Heeft hij dan helemaal geen banden met het Kremlin?

Zeker wel. President Vladimir Poetin spelde hem in november 2022 de Orde van Verdienste voor het Vaderland op, nadat Sagal de Russische activiteiten van Ball Corporation had overgenomen. En de banden gaan verder terug. Poetin zou volgens Russische media in 2014 een paard dat hij van een sjeik in Abu Dhabi had gekregen, hebben ondergebracht in een stal die eigendom was van Sagal. Zijn ex-vrouw Elena Sagal zat enkele jaren in het Russische parlement namens de partij van Poetin; ze is nog altijd zijn zakenpartner.

Toch zijn er ook aanwijzingen dat hij niet tot de echte intimi van Poetin behoort. In de zomer van 2023 was hij dicht bij de overname van de Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg, toen Poetin op het laatste moment besloot de brouwerijen te nationaliseren en een van zijn vrienden de leiding ervan in handen gaf.