Negen jaar cel voor brandstichter asielhotel, hoogste straf tot dusver na extreemrechts geweld Verenigd Koninkrijk

Een Britse rechter heeft vrijdag negen jaar cel gegeven aan een 27-jarige man die tijdens de grootschalige rellen van deze zomer brand stichtte bij een hotel dat asielzoekers onderbrengt in de Noord-Engelse stad Rotherham. Dat melden verschillende Britse media. Het is de hoogste straf tot dusver naar aanleiding van de rellen die het Verenigd Koninkrijk een week lang teisterden.

De extreemrechtse rellen begonnen nadat een steekpartij in de stad Southport eind juli valselijk werden toegeschreven aan een islamitische migrant. Tientallen Britten zijn inmiddels veroordeeld voor hun betrokkenheid daarbij.

De gemaskerde man gooide hout in een brandende vuilnisbak die voor een nooduitgang stond. De man had volgens de rechter „de bedoeling om levens in gevaar te brengen”. In het hotel zaten tweehonderd asielzoekers en 22 personeelsleden die geen kant uit konden. De actie was volgens de rechter „van begin tot eind doordrenkt met racisme”.


Lees ook

Oproepen tot geweld, de politie belagen en plunderingen: hoge straffen na rellen in Verenigd Koninkrijk

De politie in Liverpool botst met demonstranten, op 3 augustus, tijdens een protest na een dodelijke steekpartij in het nabijgelegen Southport.

De man was een van de ruim vierhonderd mannen die begin augustus het Holiday Express Inn van Rotherham bestormden. Ze bekogelden het gebouw en de politie met bakstenen, stoelen en andere voorwerpen en braken hekken door. Een groep drong door de verbrijzelde ruit van de eetzaal het hotel binnen en stormde de gangen door.

Naast brandstichting werd de man ook veroordeeld voor verboden wapenbezit en gewelddadige ordeverstoring. De man schaamt zich voor zijn daden, zegt zijn advocaat. Van de ruim 1300 mannen – en enkele vrouwen – die tijdens en na de rellen zijn opgepakt, zitten nog zo’n 250 mensen vast.


Lees ook

In Rotherham sluimerde de woede al lang – een hotel met asielzoekers werd het doelwit

Maandag: Mensen helpen met opruimen van de rommel voor het Holiday Inn Express hotel in Rotherham na de rellen zondag.