Middeleeuwse gravin Ada was meer dan een slachtoffer van haar tijd

‘Als je als schrijver een roman over een historische figuur wilt schrijven, is het een groot voordeel als er maar weinig over die persoon bekend is”, zo vertelde Imme Dros in het VPRO-radioprogramma OVT over haar nieuwe jeugdboek Ada; gevangen op twee eilanden, waarbij echtgenoot Harrie Geelen knappe collages van middeleeuwse miniaturen maakte. Natuurlijk moet het tijdsbeeld kloppen, lichtte de gelauwerde kinderboekenauteur en Homerus-vertaler toe, maar voor het inkleuren van je hoofdpersoon heeft je verbeelding verder vrij spel.

Die hoofdpersoon is in dit geval Ada van Holland, de dochter van Dirk VII, graaf van Holland, die in 1203 stierf. Om te voorkomen dat Dirks broer Willem (graaf van Friesland) het graafschap Holland in zou lijven, huwelijkte Ada’s machtsbeluste moeder haar vijftienjarige dochter uit aan Lodewijk (graaf van Loon) terwijl het lijk van haar echtgenoot nog niet begraven was. Willem weigerde echter Ada als bestuurder van Holland te erkennen. Hij ontvoerde zijn nichtje en verscheepte haar via Texel naar Engeland, waar ze vier jaar in gevangenschap doorbracht.

Deze tragische geschiedenis onderstreept nog maar eens het beeld van de Middeleeuwen als een mannenbolwerk waarin vrouwen niet meetelden. De slotillustratie van Geelen van een burcht met louter mannen en één vrouw achter de kantelen, met daarnaast het vrolijke ezelsbruggetje ‘Dikkie, Dikkie, Arnout,/ Dikkie, Dikkie, Flo,/ Dikkie, Flo,/ Dikkie, Flo,/ Dikkie, Ada, Willem, Flo,/ Willem, Flo, Jan 1’ dat scholieren in de negentiende eeuw leerden om de opeenvolgende graven van Holland te kunnen onthouden, weerspiegelt dat beeld voortreffelijk.

Sierlijke miniaturen

Geelens bijdrage aan Ada kan sowieso niet worden onderschat: zijn op miniaturen gebaseerde, verhalende illustraties roepen onherroepelijk een authentieke middeleeuwse sfeer op. De sierlijke cover, schutbladen en openingspagina met stamboominformatie lijken zo uit een middeleeuws gebedenboek afkomstig. Ook de beelden van Ada zelf, zittend achter een weefgetouw of schrijvend in haar gebedenboek, geven een geloofwaardig tijdsbeeld.

Dit gaf Dros ruimte om van Ada meer dan alleen een slachtoffer van haar tijd te maken. Weliswaar is ze ‘een schriel en zwijgzaam kind’, toch proef je direct al vanaf de openingsbladzijden dat Ada, vanuit wier perspectief Dros het verhaal vertelt, worstelt met de rol die anderen van haar verwachten. Dat haar moeder haar grootbrengt met het devies ‘kijk uit je ogen, spits je oren en je leert de wereld kennen’ en haar naar pater Gregorius’ kloosterklasje stuurt, aanvaardt ze dankbaar. Tegelijkertijd verzet ze zich tegen haar moeder die haar het liefst een jongen had gewenst om haar echtgenoot te kunnen opvolgen. Wat is er eigenlijk zo geweldig aan graaf zijn, vraagt ze zich af. ‘Sinds papa grootvader Floris is opgevolgd heeft hij niets anders dan moeilijkheden.’ Aan de andere kant begrijpt ze niet waarom haar moeder vindt dat ze als gehuwde dame niet langer naar pater Gregorius’ kloosterlessen mag.

Zelfbewuste houding

Die zelfbewuste houding van Ada doet wel erg 21e-eeuws aan, al probeert Dros – zoals altijd helder en precies in haar taalgebruik – oprecht om anachronismen te vermijden. Zo spreekt Ada zich niet uit, maar vertrouwt ze haar licht rebelse gedachten alleen aan haar lege gebedenboek toe (een afscheidscadeau van pater Gregorius). En wanneer ze Lodewijk trouwt, zegt ze treffend: ‘Mij werd niets gevraagd. Met mij gebeurde.’ Pas wanneer ze als balling in Engeland belandt, voelt ze zich zonder druk van haar moeder en oom Willem vrij om de wereld hardop te bevragen, want ‘wat is het verschil tussen nieuwsgierigheid en belangstelling’.

Jammer daarom dat Dros zich uiteindelijk niet echt waagt aan de grote levensvragen, en haar fantasie werkelijk de vrije loop laat. Ada’s groei tegen de verdrukking in is een thema dat Dros op het lijf geschreven is, maar Ada’s conclusie dat ‘het leven de moeite van het leven waard is […] als je mag doen wat je zelf wilt’, is te gemakkelijk en clichématig. Evengoed neemt dit niet weg dat het Dros siert dat ze Ada van Holland aan de vergetelheid heeft ontrukt, door haar een eigen geschiedenis te geven.