Turbulente politieke tijden, ook in Nederland. Terug te zien in het aantal verschenen politieke boeken in het afgelopen parlementaire jaar. Voor de jaarlijkse Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek die volgende week wordt bekendgemaakt, kwamen maar liefst 91 inzendingen binnen. Vorig jaar waren dat er 69. Het is een record in het nu twaalf jarig bestaan van de prijs. „Een goed teken”, meent juryvoorzitter en oud-politicus Lilianne Ploumen. „Politiek is blijkbaar nog altijd een onderwerp om over te schrijven.”
Het begrip politiek moet ook dit jaar weer ruim worden opgevat. De inzendingen variëren van theoretische verhandelingen over het populisme tot ‘zelfhulpboeken’ over effectief lobbyen. Opvallend afwezig is het alles verklarende boek over de politieke omwenteling die zich bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november vorig jaar voltrok en waarbij de PVV van Geert Wilders veruit de grootste partij werd. „Het is misschien te veel gevraagd een boek te schrijven over iets dat nog zo dichtbij is”, zegt juryvoorzitter Ploumen.
Chagrijn over migratie
Dat is natuurlijk ook zo. Bovendien zijn er de voorbije jaren al heel wat boeken geschreven over de parlementaire revolte die er ontegenzeggelijk aan zat te komen. Heel vaak ging het om de zich niet gehoord voelende kiezer versus de niet luisterende bestuurders. Alles gelardeerd met chagrijn over migratie, oplopende zorgkosten, woningnood, en ongewenste klimaatmaatregelen om maar eens een paar zaken uit het klachtenpakket te noemen. Niemand kan dan ook echt verrast zijn door de jongste verkiezingsuitslag. Hooguit dat de voorspelde afstraffing door de kiezer van de gevestigde politiek nóg groter was.
En nu zit Nederland na een formatie van 223 dagen met het meest rechtse kabinet sinds heugenis, dat in de figuur van Dick Schoof wordt geleid door een partijloze oud-ambtenaar. Allemaal nieuwkomers die met elkaar de ambitie gemeen hebben dat zij het de komende jaren totaal anders gaan aanpakken. Interessant is of en hoe het nieuwe kabinet de electorale aardverschuiving in daden zal weten om te zetten. De bouwstenen voor het nieuwe beleid zijn nu nog in de maak met het schrijven van het regeerprogramma door de ministers van het kabinet Schoof.
Wat dat betreft levert de shortlist van de drie genomineerde boeken voor de Prinsjesboekenprijs die de jury heeft samengesteld ongemakkelijk materiaal op voor de jonge regeerploeg. Dit geldt in het bijzonder voor het thema migratie dat de vier coalitiepartners in hun regeerakkoord tot speerpunt van het beleid hebben uitgeroepen. „Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit”, belooft hun ‘Hoofdlijnenakkoord’. Gaat dat lukken?
Niet volgens het inmiddels in 12 talen vertaalde boek Hoe migratie echt werkt van de Nederlandse hoogleraar sociologie Hein de Haas. In zijn boek bespreekt hij uitvoerig de 22 ‘mythen’ die er zowel bij links als bij rechts over het thema migratie bestaan. Er is geen reden voor paniek, maar het ontkennen dat er zorgen bestaan onder de bevolking is volgens hem ook niet juist. De Haas hoopt op een ‘genuanceerder’ debat dat niet wordt gevoed met onnodige paniek en angst waardoor het gesprek over migratie in een ‘verlammende wurggreep’ terecht is gekomen. Nuance is nu juist datgene wat ontbreekt bij de coalitiepartners als het migratie betreft. En dan dreigt elk beleid te mislukken, betoogt De Haas.
Vermogensbeheerders
Grip is ook een begrip dat terugkeert in het genomineerde boek Gekaapt door het kapitaal van journalist Mirjam de Rijk. Zij beschrijft daarin de toenemende invloed van kapitaalkrachtige vermogensbeheerders op (semi-)publieke voorzieningen. De PVV maakte bij monde van Tweede Kamerlid Fleur Agema, tegenwoordig minister van Volksgezondheid in het pas beëdigde kabinet, een groot nummer van de volgens haar bedenkelijke rol die private investeerders zich in toenemende mate in de zorg toe-eigenden. Als minister liet zij de Tweede Kamer onlangs weten niet te voelen voor een verbod op privékapitaal in de zorg. Dat zou de toegankelijkheid tot de zorg kunnen beperken, schreef zij. Volgens De Rijk is het probleem dat veel politici niet beseffen dat de publieke sector anders aangestuurd moet worden dan de markt. ‘Het vereist een overheid die de publieke sector aanstuurt als publieke sector, niet als bedrijf’’, aldus De Rijk in haar boek. Bij Agema is dit besef in elk geval inmiddels niet meer zo aanwezig.
Over een kleine twee weken is het Prinsjesdag met de Troonrede gevolgd door het eerste grote politieke beleidsdebat tussen het nieuwe kabinet en een sinds de verkiezingen totaal veranderde Tweede Kamer waarin de traditionele middenpartijen CDA, PvdA en VVD zijn gedecimeerd. Van de 133 zetels waarover deze drie partijen in 1986 nog beschikten zijn er sinds 22 november vorig jaar nog maar 55 over, stelt politicoloog Tom van der Meer vast in zijn boek Waardenloze politiek. De middenpartijen hebben deze marginalisering aan zichzelf te danken. De politiek werd ‘waardenloos, visieloos, en alternatiefloos’, schrijft hij.
Toch is de huidige voor Nederlandse begrippen zo bijzondere politieke constellatie volgens Van der Meer geen vast gegeven. Het midden kan door tegenstellingen te benoemen en waardenstrijd te voeren de eigen electorale problemen oplossen. Voor aantasting van de rechtsstaat is hij niet bang. De democratische assertiviteit van de kiezers, de kwaliteit van het bestuur en de integriteit van de politiek zijn daarvoor te groot, schrijft hij. Dat is dan weer een geruststelling.
Tijdens de Avond van het Politieke Boek zal NRC-redacteur Guus Valk op 11 september van 19.00 tot 21.00 uur in de Haagse brasserie Dudok in gesprek gaan met de auteurs van de drie genomineerde boeken.