ABN Amro: kabinet misrekent zich met verwachte belastinginkomsten uit btw-verhoging hotels

Het kabinetsvoornemen om het btw-tarief op hotelovernachtingen op te schroeven van 9 naar 21 procent, zal op den duur mogelijk juist geld kosten. Dit berekent ABN Amro in een analyse. Het idee achter de verhoging is om op die manier extra belastinginkomsten te realiseren, maar volgens de bank zit er een weeffout in de berekening waarop de coalitie zich in het in mei gepresenteerde hoofdlijnenakkoord baseert. In plaats van 910 miljoen euro omzetbelastingopbrengst van hotels en pensions, bedraagt die volgens de bank slechts 285 miljoen euro.

In 2022 bedroegen de totale bedrijfsopbrengsten van hotels in Nederland 6,8 miljard euro. Een btw-verhoging van 12 procentpunt over dat hele bedrag leidt volgens de berekening van de overheid tot een belastingopbrengst van 1,21 miljard euro, waarvan 910 miljoen uit hotels en pensions. Dit bedrag is in ogen van ABN Amro-econoom Stef Driessen echter een „overschatting”. Het kabinet ziet volgens hem over het hoofd dat 40 procent van de hotelgasten zakelijke reizigers betreft. De bedrijven waarvoor zij werken kunnen de btw voor hotelkosten terugvorderen. De btw-maatregel lijkt „niet goed doordacht”, vindt de econoom.

Daarnaast, schrijft Driessen donderdag in zijn inventarisatie, komt 36 procent van de hotelomzet uit de verkopen van eten en drinken en 6 procent uit aanvullende diensten (bijvoorbeeld zalenverhuur, fiets- en parkeerplaatsen). Voorbeelden van diensten waar de btw-verhoging geen betrekking op heeft. Volgens ABN Amro heeft de omzetverhoging slechts gevolgen voor 34,8 procent van de totale hotelomzet. De inkomsten vallen daarom ruim 625 miljoen euro lager uit dan het kabinet voorziet in het regeerakkoord.

Een woordvoerder van staatssecretaris Folkert Idinga (Fiscaliteit, NSC) laat in een reactie weten dat het kabinet achter de eigen berekeningen blijft staan. Op basis van de kritiek van de bank zal de coalitie de inkomstenprognoses in het hoofdlijnenakkoord niet herzien. „Onze berekeningen zijn ook gecertificeerd door het Centraal Planbureau”, aldus de zegsman.

Toeristenbelasting

Een ander punt van kritiek van ABN Amro is dat de opbrengsten uit de winstbelasting die hotelondernemers moeten betalen, zullen dalen. Zo is de verwachting dat het aantal overnachtingen met 6,75 procent afneemt als gevolg van de btw-verhoging. In 2022 behaalden hotels een winst van 571 miljoen euro, waarover 147 miljoen (25,8 procent) winstbelasting werd afgedragen. Als hun winsten verdampen, zullen hotels mogelijk verlies draaien „en valt de opbrengst uit de winstbelasting in beginsel terug naar vrijwel nul”, aldus de bank.

Een ander gevolg van minder toeristen en lagere winsten kan op de langere termijn zijn dat de inkomsten uit de onroerendezaakbelasting teruglopen. Dit is het geval wanneer de waarde van hotelpanden daalt.

De voorgenomen btw-verhoging heeft volgens de bank ook mogelijke consequenties voor gemeenten en lokale overheden, bijvoorbeeld omdat de toeristenbelasting lager uitvalt als hotels minder gasten trekken. In onder Nederlandse toeristen populaire grensprovincies Limburg, Gelderland, Drenthe, Overijssel, Brabant en Zeeland zullen restaurants, musea en het openbaar vervoer minder in trek zijn wanneer het aantal gasten daalt.

Ten slotte heeft de btw-verhoging volgens ABN Amro tot mogelijk gevolg dat hotels investeringen in verduurzaming en betere arbeidsvoorwaarden uit- of afstellen.