Fouten bij berekening van mogelijk tienduizenden uitkeringen arbeidsongeschiktheid

Mogelijk tienduizenden mensen hebben jarenlang een te hoge of te lage arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. Dat blijkt uit een onderzoek van AD, en is door uitkeringsinstantie UWV aan persbureau ANP bevestigd. Er zijn fouten gemaakt bij berekeningen, waarnaar de UWV „met spoed” een verdiepend onderzoek gaat doen.

Een woordvoerder van de instantie kan het precieze aantal niet bevestigen, maar het is mogelijk dat het om tienduizenden gevallen gaat. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) noemt het in een Kamerbrief „pijnlijk ” dat het juist is misgegaan bij een groep mensen „die in een kwetsbare positie verkeert en afhankelijk is van de overheid voor hun bestaanszekerheid”.

Het ging mis bij de WIA (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen), voor mensen die langer dan twee jaar ziek zijn en deels of helemaal niet meer kunnen werken. Het zou om honderden euro’s per maand per persoon gaan, mogelijk meer, in vier jaar tijd. Een grootschalige hersteloperatie wordt opgezet om gedupeerde arbeidsongeschikten te compenseren, de uitkering van mensen die te veel geld kregen zal in het vervolg gaan dalen. Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken spreken tegen de minister hun zorgen uit over de hoogte van de kosten voor compensatie.

Volgens het AD zou de uitkeringsinstantie jarenlang hebben geweten van de problemen, maar werden interne waarschuwingen niet opgevolgd. Cliënten die stelden dat zij onjuist werden beoordeeld door de UWV werden niet geloofd. In 2020 zouden medewerkers voor het eerst aan de bel hebben getrokken dat het vaststellen van de hoogte van uitkeringen als een ‘loterij’ was, maar zulke waarschuwingen leidden niet tot verbetering. Interne kwaliteitscontroles zouden zijn afgeschaald.