Het aantal fastfoodrestaurants in Nederland is in tien jaar tijd met de helft toegenomen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag in zijn jaarlijkse publicatie met daarin opvallende statistieken over de staat van het land. Waren er in 2014 nog 12.560 fastfoodrestaurants, begin 2024 waren dat er 19.040, aldus het CBS.
Met 18 miljoen Nederlanders komt dat uit op dat iets meer dan één fastfoodrestaurant per 1.000 inwoners. Vooral in de grote steden en op plekken met veel toerisme zijn veel fastfoodrestaurants: zo telde het CBS er in Amsterdam 1.560, ongeveer 1,9 per 1.000 inwoners. Waddeneiland Vlieland spant de kroon: daar hebben de 1.258 inwoners de keuze uit 8 fastfoodrestaurants – gemiddeld 6,4 per duizend inwoners.
De cijfers passen in een bredere trend. Uit de CBS-data blijkt namelijk dat het totaal aantal restaurants óók al jaren toeneemt. Sinds 2007 kwamen er in Nederland 16.385 restaurants (zowel fastfood en ‘normaal’) bij, een stijging van 77 procent. Wel groeide het aantal fastfoodketens iets harder dan het aantal ‘normale’ restaurants.
Nederlanders zijn sowieso meer buiten de deur gaan eten, zegt Inga Blokker, directeur van het FoodService Instituut Nederland (FSIN), een kennisinstituut in de voedingsbranche. „We zien dat het gedrag van de gemiddelde consument de afgelopen twintig jaar is veranderd. Met name jonge mensen gaan vaker uit eten en laten vaker eten bezorgen.” Uit cijfers die het FSIN begin dit jaar publiceerde, blijkt dat millennials (geboren tussen 1980 en 1995) gemiddeld 2.262 euro per jaar uitgeven aan restaurants. Bij babyboomers is dat maar 485 euro per jaar.
Te duur
Volgens Blokker komt dat verschil doordat Nederlanders het steeds drukker hebben gekregen. „Wij kijken: voelen mensen zich gejaagd? Hoe vaak hebben ze geen tijd of zin om te koken? Vooral bij jongere generaties zijn dat hoge percentages. Ook zien we dat mensen veel vaker buiten de deur gaan ontbijten en lunchen dan tien jaar geleden.”
Wel lijkt er sprake van kentering, zegt Blokker. „In 2021 en 2022 zijn de prijzen in de horeca sterk gestegen, waardoor veel mensen het te duur vonden worden om uit eten te gaan.” Dat is terug te zien in de cijfers: de afgelopen anderhalf jaar zijn Nederlanders volgens Blokker minder vaak uit eten geweest.
Betekent dat dan niet dat er op dit moment simpelweg te veel restaurants zijn? Blokker: „Er is zeker sprake van een overaanbod. Het verdienmodel van restaurants staat onder druk: hun kosten stijgen door inflatie en personeelstekorten, terwijl hun verkoopcijfers dalen. Zelfs als de omzet van restaurants gelijk bleef, dan was dat doordat ze de prijzen hadden verhoogd. Het is een hele pittige tijd voor ondernemers.”
Lees ook
Om fastfood aan te pakken moet je eerst weten wat het ís