Huurprijzen maken inhaalslag, afgelopen juli grootste stijging sinds 1993

De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in ruim dertig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) woensdag op basis van nieuwe cijfers. De huurprijzen waren in juli 2024 gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Een stijging van dat niveau werd voor het laatst gezien in 1993. Vorig jaar stegen de huren met gemiddeld 2,0 procent.

Met name de huren van sociale huurwoningen stegen fors. Woningcorporaties vroegen in die sector gemiddeld 5,6 procent meer huur, bij andere verhuurders van sociale huurwoningen lag dat percentage op 5,7 procent. De prijzen van huurwoningen in de vrije sector stegen met 5,0 procent minder hard dan in het sociaal domein. De afgelopen jaren kregen huurders in de vrije sector juist de grootste verhogingen.

In Rotterdam stegen de huren het hardst, blijkt verder uit de CBS-cijfers. Hier moesten bewoners gemiddeld 5,9 procent meer huur neerleggen. Ook in Drenthe stegen de huren fors, met 5,8 procent.

Mogelijk maken de huren een inhaalslag, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen tegen persbureau ANP. „Hiervoor waren huurstijgingen vaak aan de lage kant door de hoge inflatie, energieprijzen en de coronaperiode, zodat lage inkomens een hogere koopkracht hadden. Dit jaar is dat anders.” In de sociale sector zit de huurverhoging bijna aan het maximaal toegestane percentage. Dat bedroeg dit jaar 5,8 procent, hoger dan in voorgaande jaren.

Gemiddelde loonstijging

De Woonbond doet in een reactie op de cijfers een „urgente oproep” aan het kabinet tot ingrijpen. Probleem is volgens de belangenorganisatie dat de huren in de sociale huursector verhoogd mogen worden tot een maximum dat gelijk is aan de gemiddelde loonstijging. Voor dit jaar is de gemiddelde loonstijging geraamd op 6,6 procent. De Woonbond vreest dat de huren daarmee volgend jaar nog harder kunnen stijgen. „Zonder ingrijpen zakken huurders in 2025 door het ijs”, zegt directeur Zeno Winkels.

Voor de vrije sector heeft de politiek al ingegrepen, geeft de Woonbond ook aan. Eerder besloot de Tweede Kamer dat de jaarlijkse huurverhoging voor die duurdere huurwoningen maximaal of wel het inflatiecijfer plus 1 procent, of wel de gemiddelde loonstijging plus 1 procent mag zijn. De laagste van die twee opties geldt, waardoor in de vrije sector volgend jaar niet zo’n sterke toename dreigt. De Woonbond roept het kabinet op voor de sociale huursector dezelfde systematiek toe te passen. 

De huurverhogingen waren de laatste tijd vaker onderwerp van discussie. Eind juni stapten honderden huurders naar de rechter omdat zij hun huur te hoog vonden. Rechters hebben hen in een aantal gevallen ook gelijk gegeven. De vereniging van vastgoedinvesteerders IVBN zei in mei te vrezen dat verhuurders hierdoor miljarden euro’s aan huur moeten terugbetalen. In een belangrijk advies aan de Hoge Raad in juli rond twee rechtszaken over huurachterstanden stond dat verhuurders in de vrije sector de huur jaarlijks maximaal mogen verhogen met 3 procent bovenop de inflatie.