De docu ‘RUTTE’ is op z’n mooist als Rutte niet verklaard wordt

Hij had lang geaarzeld of hij mee zou doen aan een „fly on the wall-documentaire”. Mark Rutte besloot het in zijn laatste maanden als minister-president toch te doen, om twee redenen: vriend Jort Kelder „bestookte” hem met het advies aan zo’n project mee te werken. En: „Ik kijk zelf graag naar dit soort documentaires. En het is een beetje lullig om er wel naar te kijken en er niet aan mee te werken”, aldus de oud-premier in de Videoland-documentaire RUTTE, die deze woensdag verschijnt.

Meestal zeggen (wereld)leiders uiteindelijk ja op documentaires omdat ze hun plek in de geschiedenis willen veroveren. Bill Clinton deed het tijdens zijn gewonnen verkiezingscampagne van 1992 (The War Room), de Franse president Emmanuel Macron liet zich in 2022 maandenlang achter de schermen filmen voor de documentaire A President, Europe and War. Beide documentaires waren cruciaal voor de beeldvorming van beide presidenten.

Begin maart kregen producent en regisseur Mattias Schut en politiek journalist Leonard Ornstein groen licht van de Rijksvoorlichtingsdienst. De laatste drie maanden van Ruttes premierschap mochten ze in zijn nabijheid verkeren. Het resultaat, het tweedelige RUTTE, wordt dus met hoofdletters gepresenteerd. Misschien omdat Mark Rutte nog iets aan zijn naamsbekendheid moest doen, misschien omdat de makers het uitbundige karakter van de hoofdpersoon wilden benadrukken.

Beeld uit de documentaire RUTTE van Leonard Ornstein.

Imagostrategie

Mark Rutte was veertien jaar premier, en in die jaren wist hij zijn imago nauwgezet te definiëren. De kracht van Ruttes imagostrategie is de nauwgezette herhaling van woord en beeld. Nooit liep Rutte als premier uit de pas. Hij hield zich aan zijn zelfgekozen conventies. Het slimme was altijd dat de beelden die Rutte koos, een beeld bevestigden dat dicht bij hem leek te staan. De man die van vaste gewoontes houdt, laat zich ook graag op die manier kennen. Dus weet het grote publiek alles over zijn vaste rituelen: de fiets, de appel, het appartement, de vakanties met vrienden. Er is bijna geen Rutte-anekdote te vinden die hier niet over gaat.

Door íéts te geven, en verder helemaal niets, heeft Rutte zijn beeld in de publieke beeldvorming goed in de hand gehouden. Interessant is daarom de vraag of een documentaire die dicht op de huid van Rutte zit, een ander of rijker beeld geeft. Maar ook hier lijkt hij de controle geen moment uit handen te gegeven. Rutte laat zich interviewen, en laat zich filmen in overleg met zijn staf, op reis naar Kazachstan, in gesprek met de koning, aan de telefoon met Volodymyr Zelensky en de Jordaanse koning Abdullah II. Die momenten geven een indruk van de soepelheid waarmee Rutte zich door het sociale verkeer en diplomatieke en protocollaire moeilijkheden beweegt.

De beelden van Rutte worden afgewisseld met oud-collega’s en vrienden, die vertellen over hun ervaringen met Rutte. De vrienden vertellen hoe zij omgaan met de eigenaardigheden van Rutte. Het zijn vermakelijke verhalen, die overigens grotendeels ook te lezen zijn in het boek Mark Rutte van NRC-redacteur Petra de Koning.

Beeld uit de documentaire RUTTE van Leonard Ornstein.

Inzicht

Jort Kelder, die zo had aangedrongen op de documentaire, is veelvuldig in beeld. De scènes met Kelder zijn wel de beste, en misschien wel de enige scènes die inzicht geven in de manier waarop Rutte in de privésfeer is. Rutte laat zich filmen op de boot van Kelder, waarbij hij het aandurft via een steil trapje naar beneden te klimmen, een herhaling van het skateboard-incident van Jan Peter Balkenende riskerend. En we zien Rutte bij Jort Kelder thuis met thee en een schaal koekjes achter de laptop kruipen om op YouTube naar historische documentaires te zoeken. Ze komen uit bij de begrafenis van Sovjet-leider Yuri Andropov, in 1984. Rutte oogt zielsgelukkig met deze vondst.

De parade aan vrienden en collega’s ontneemt de kijker wel het zicht op Rutte. In de eerste plaats omdat ze vooral veel anekdotes vertellen, over zijn ideeën gaat het veel minder vaak.

Daarbij: de voormalig premier is ook voor mensen die nauw met hem hebben samengewerkt een raadsel gebleven. Vaak hebben ze maar een deel van hem leren kennen, en bevestigen ze een beeld van Rutte dat al bestaat. Echt diep graaft het niet. Zo vertelt Rutte over de (inmiddels vertrokken) RVD-directeur-generaal Stephan Schrover dat je „heerlijk met hem kan roddelen”. Leuke anekote, denk je als kijker. Tot je je realiseert dat hij precies hetzelfde zegt over vrijwel iedereen in zijn ruime entourage, van Angela Merkel tot Kees van der Staaij.

Onbegrepen

Naasten vertellen over Rutte die uit zijn slof kan schieten, Rutte die niet van de snoeppot kan afblijven, en Rutte die geen visie zou hebben. Dat laatste wordt onder meer verteld door oud-minister en -ambtenaar Kajsa Ollongren (D66). Het is een beeld dat Rutte ook zelf verspreid heeft. Maar hier was een correctie op zijn plaats geweest. Rutte is geïnspireerd op het neoliberale gedachtegoed van Friedrich Hayek, en zijn wereldvisie is een rode draad in zijn werk geweest.

De mooiste beelden in RUTTE zijn de beelden waarin Rutte niet verklaard wordt. De verklaringen zijn al vaak verteld, en elke verklaring schiet tekort. De momenten waarop Rutte aan het werk te zien is, en waarin niemand commentaar geeft, geven het beste beeld van één van de meest onbegrepen Nederlandse politici van de 21ste eeuw.