Vladimir Poetin is niet gearresteerd. 537 dagen na het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) bezocht de Russische president dinsdag voor het eerst een ICC-lidstaat. In Mongolië was hij op uitnodiging van president Uhnaagiin Hürelsüh, ter gelegenheid van de vijfjaarlijkse herdenking van de gezamenlijke overwinning van de Sovjet- en Mongoolse strijdkrachten op de Japanse aan de rivier de Halhin Gol, in 1939.
Het staatsbezoek is een grote tegenslag voor de internationale rechtsorde, klinkt het bij experts. „President Poetin is een voortvluchtige”, stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty. „De internationale juridische verplichtingen van Mongolië zijn helder. Als lidstaat van het ICC moeten ze president Poetin arresteren en overdragen […] om terecht te staan voor oorlogsmisdaden.”
Lees ook
Het arrestatiebevel tegen president Poetin is meer dan een symbolische stap
Het Strafhof verdenkt Poetin ervan verantwoordelijk te zijn geweest voor het illegaal deporteren van Oekraïense kinderen uit bezet gebied naar Rusland, een oorlogsmisdaad.
Onduidelijk is wat het ICC en zijn lidstaten zullen doen nu Mongolië het arrestatiebevel ronduit heeft genegeerd. „Daar kan ik nu geen antwoord op geven”, zegt een woordvoerder van het ICC. Wanneer dit antwoord wel komt, kan hij ook niet zeggen.
In 2015 negeerde Zuid-Afrika het arrestatiebevel tegen Omar Al Bashir, waarop het ICC een hoorzitting hield. Daar moest Zuid-Afrika toen verklaring afleggen over de „waargenomen belemmeringen voor arrestatie”. In 2017 vonniste het hof dat Zuid-Afrika zijn plicht niet was nagekomen, maar er volgde geen schorsing of doorverwijzing naar de VN-veiligheidsraad. Wel volgden er op nationaal niveau rechtszaken en dreigde het land geïsoleerd te raken van de internationale gemeenschap.
Zuid-Afrika
„Er is geen echte ‘straf’ voor het niet-nakomen van een ICC-arrestatiebevel en uitleveringsverzoek behalve het aan de schandpaal nagelen”, stelt Sergej Vasilijev, hoogleraar internationaal recht aan de Open Universiteit op X. „Verder handelen zal afhangen van de lidstaten.”
Oekraïne, dat twee weken geleden het Statuut van Rome heeft geratificeerd en nu ICC-lidstaat is, zal hierin mogelijk het voortouw nemen. „Mongolië liet de aangeklaagde crimineel ontsnappen aan de rechtsgang, en deelt daarmee de verantwoordelijkheid voor zijn oorlogsmisdaden”, stelt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, Heorhi Tychy. „We gaan samenwerken met partners om ervoor te zorgen dat dit gevolgen heeft voor Ulaanbaatar.”
Rusland zette vorige zomer alles op alles om te kunnen laten zien dat het internationale arrestatiebevel waardeloos was, door Poetin naar Zuid-Afrika te laten reizen voor een bijeenkomst van het geopolitieke blok BRICS. Dat bracht Zuid-Afrika in een lastige positie: na het gedoe rond Bashir had het geen zin in een nieuwe affaire.
Het Kremlin liet dreigend weten dat het een arrestatie zou zien als een oorlogsverklaring. Zuid-Afrika, een partner van Rusland, voelde ook weinig voor arrestatie maar vreesde de gevolgen als Poetin wel naar de bijeenkomst zou komen. Uiteindelijk maakte president Cyril Ramaphosa bekend dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, Poetins plek zou innemen. Om gezichtsverlies te voorkomen stelde Poetin toen dat een bezoek hem inderdaad niet goed uitkwam.
Lees ook
‘Wederzijds’ besluit om weg te blijven bij BRICS-top in Zuid-Afrika is uiterst pijnlijk voor Poetin
Handjevol demonstranten
Mongolië gaf geen blijk van vrees over de consequenties. Het Kremlin stelde vooraf het bezoek met vertrouwen tegemoet te zien. Poetin werd „groots en plechtig” ontvangen op het centrale plein van de Mongoolse hoofdstad – met de ‘ere-paardenwacht’, een optreden van het militaire orkest en een mars in parade-uniformen. Het Russische staatsnieuws opende maandagavond en dinsdagochtend met het bezoek.
Behalve de historische herdenking van de Sovjet-Mongoolse samenwerking, worden er ook economische verdragen afgesloten. Mongolië deelt meer dan drieduizend kilometer grens met Rusland en is een belangrijke afnemer van Russisch gas.
„Het Mongoolse politieke establishment gelooft dat het makkelijker is om veilige en voorspelbare relaties met Moskou te onderhouden […] en later de schade te herstellen”, stelt Munkhnaran Bayarlkhagva, een onafhankelijke geopolitiek analist en die voorheen bij de Nationale Veiligheidsraad van Mongolië werkte, tegenover The New York Times.
Grote protesten werden niet gevreesd en bleven uit. Op het centrale plein waar Poetin ontvangen zou worden, verscheen een handjevol demonstranten met een banier met „Haal oorlogsmisdadiger Poetin hier weg”. Zij werden niet lang daarna in een politiebusje geduwd.