Defensie gaat op de schop zodat de krijgsmacht ‘bijtijds en zonder bemoeienis van de politiek’ kan reageren op crises en conflicten

Het ministerie van Defensie gaat flink op de schop om eventuele oorlogsdreigingen in de toekomst beter het hoofd te kunnen bieden. De krijgsmacht krijgt volgend jaar een eigen operationeel hoofdkwartier om „sneller en slagvaardiger te kunnen handelen”, aldus Defensie.

Het gaat om een nieuw, groot militair centrum van tussen de 350 en 500 militairen dat „alle nationale en internationale operaties van de krijgsmacht plant en aanstuurt”, staat op de website van defensie.

Nu verlopen voorbereiding, planning en uitvoering van militaire besluiten via ambtelijke afdelingen van het ministerie aan het Plein in Den Haag en betrokken krijgsmachtonderdelen (landmacht, marine, luchtmacht, cybercommando). In de nieuwe opzet verdwijnen twee afdelingen van het ministerie op het Plein (Directie Operaties en Special Operations Command) en trekt het nieuwe hoofdkwartier belangrijke militaire beslissingen naar zich toe.


Lees ook

VVD pleit voor minder inspraak bij Defensieplannen: ‘Not in my backyard is eigenlijk asociaal’

Het natuurgebied op de Sallandse Heuvelrug dat het ministerie van Defensie op het oog heeft als oefenterrein

Taken

Het centrum zal worden gevestigd op een nu nog onbekende locatie ergens in de regio Den Haag, aldus Defensie.

„We zijn nu sterk ingericht op planbare missies”, zoals in het verleden gebeurde naar Irak, Mali en Afghanistan, zegt kolonel Peter Loukes, die de komst van het nieuwe hoofdkwartier voorbereidt, op de website van het ministerie. „Maar oorlogen zoals in Oekraïne laten zien dat een conflict razendsnel heel dichtbij kan komen. Dan is het zaak dat er snel, vanuit één hoofdkwartier, gehandeld kan worden.”

Het nieuwe hoofdkwartier gaat ook andere belangrijke taken op zich nemen die nu elders worden uitgevoerd. De voorbereiding van bombardementen (‘targeting’) bijvoorbeeld, wordt nu nog gedaan voor Nederland door NAVO-bondgenoten zoals de VS. Dat wil de Nederlandse krijgsmacht ook zelf kunnen doen. Die wens komt voort uit de introductie van een nieuwe generatie kruisvlucht- en andere lange-afstandswapens, zegt defensie. „Als krijgsmacht willen we zelf over capaciteiten beschikken (artillerie en lucht) om onze inzet te kunnen plannen”.

De ‘warme band’ met de politieke leiding en ambtelijke top moet goed worden onderhouden

Belangrijk bijkomend voordeel van de komende targetingcapaciteit, zeggen bronnen tegen NRC, is de kleinere afhankelijkheid van bondgenoten bij de voorbereiding van riskante bombardementen waarbij burgerslachtoffers kunnen vallen.

In juni 2015 vielen er in Irak 85 burgerdoden als gevolg van een Nederlands bombardement van een munitieopslag van terreurorganisatie Islamitische Staat in Hawija. De Amerikaanse targetingafdeling die de aanval had voorbereid, bleek de mogelijke gevolgen van de Nederlandse aanval op de munitie-opslagplaats voor omwonenden in Hawija zwaar te hebben onderschat. Door de enorme schokgolf, een gevolg van de exploderende munitievoorraad, werd een groot deel van de omgeving van de opslagplaats weggevaagd.

Verwachtingen vijand

Ook de zogeheten ‘strategische communicatie’ van Defensie, nu nog uitgevoerd door ambtenaren op het Plein, moet bij het nieuwe militair hoofdkwartier gaan berusten. Het gaat om het beïnvloeden van de publieke opinie ten tijde van crisis en oorlog, evenals de verwachtingen van de vijand over wat Nederland en zijn bondgenoten gaan doen. „Dat kan gaan om tekst op bijvoorbeeld sociale media, maar bijvoorbeeld ook om het uitsturen van een marineschip waarvan een bepaalde boodschap uitgaat”, zegt generaal-majoor Johan van Deventer tegen NRC. Van Deventer gaat volgend jaar leidinggeven aan het nieuwe centrum.

De komst van het hoofdkwartier is een langgekoesterde wens van de top van de krijgsmacht en behelst een van de grotere reorganisaties van Defensie gedurende de laatste decennia. Het raakt aan gevoelige onderwerpen. Zo roept de inrichting van het nieuwe centrum vragen op over de bemoeienis van de politieke leiding en over de verhouding met krijgsmachtonderdelen als landmacht, luchtmacht en marine.

Volgens generaal-majoor Van Deventer geeft de nieuwe opzet de krijgsmacht de kans „om op tijd, zonder bemoeienis van de politiek, een operatie te kunnen voorbereiden en plannen. Daar zijn we nu vaak te laat mee. Daarbij realiseren we ons natuurlijk heel goed dat het civiel bestuur te allen tijde het laatste woord heeft. Dat betekent dat we een warme relatie met de politiek moeten onderhouden.”

Schip

Het nieuwe hoofdkwartier dient daarom, zegt hij, „op fietsafstand” komen te liggen van het Plein, dit om de „warme band” met de politieke leiding en ambtelijke top goed te kunnen onderhouden. Ook is het de bedoeling dat de Commandant der Strijdkrachten en diens plaatsvervanger blijven werken op het Plein als belangrijkste militaire adviseurs voor de minister van Defensie.

Als een van de voorbeelden voor het nieuwe hoofdkwartier geldt het Britse Permanent Joint Headquarters (PJHQ), gevestigd in Northwood, aan de rand van Londen en op afstand van Whitehall, het Britse regeringscentrum. PJHQ is het hoofdkwartier voor de operationele planning en voert het bevel over alle Britse militaire missies overal ter wereld.

We zijn nu vaak te laat met een militaire operatie plannen en voorbereiden

Johan van Deventer
generaal-majoor

Een ander gevoelig onderwerp betreft de relatie met de traditionele krijgsmachtonderdelen. Maakt het nieuwe centrum de invloed van landmacht, luchtmacht en marine kleiner? De eerdergenoemde kolonel Loukes zegt daarover op de website van Defensie: „Stel: er vaart een Russisch schip op verdachte wijze rond bij onderzeese pijpleidingen. Omdat het zich op zee afspeelt, maakt op dat moment de marine nog de call om er wel of geen schip naar toe te sturen. Vanaf volgend jaar beslist het OHK […] hoe er gereageerd wordt. Dit hoofdkwartier houdt de regie in handen, maar het is uiteraard wel aan het betrokken defensieonderdeel om een taak verder uit te voeren.”

Generaal-majoor Van Deventer zegt dat de rol van de krijgsmachtonderdelen „in bepaalde opzichten straks juist groter wordt”. Hij doelt op „operationele details die nu nog worden behandeld op het ministerie in Den Haag, zoals het bepalen van de precieze plaats van een zeecontainer. Dat moet echt worden overgelaten aan, in dit geval, de marine. De nieuwe opzet is mede bedoeld om iedereen bij Defensie zo zuiver mogelijk zijn eigen rol te laten spelen.”


Lees ook

Asielzoekers moeten wijken voor defensie: ‘We moeten kunnen afschrikken om een oorlog te voorkomen’

VVD-Kamerlid Silvio Erkens:  „Veel burgers hebben de houding van: niet in mijn achtertuin. Gezien de dreiging waarmee we te maken hebben, vind ik dat eigenlijk asociaal.” Op de foto is vliegbasis De Peel te zien.