Eerder deze week zag Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) er nog weinig in: extra maatregelen tegen fatbikes. Maar in de Tweede Kamer is nu een meerderheid voor een leeftijdsgrens voor bestuurders van de elektrische fiets met dikke banden. De grootste regeringspartij, de PVV, is voor, maakte PVV-Kamerlid Heutink vanmorgen op X bekend.
„Nederland schreeuwt om maatregelen tegen opgevoerde fatbikes”, aldus Heutink op X. Ook partijleider Caroline van der Plas laat deze zaterdag blijken dat de BBB maatregelen wil. Op X schrijft ze: „Helmplicht én leeftijd minimaal 16 jaar. Niet morgen. Nu! Talloze ongelukken. Aso-gedrag”. Met deze nieuwe wending is de Kamermeerderheid die open staat voor een leeftijdsgrens nog breder geworden. In juni reageerden onder meer GroenLinks-PvdA, VVD en NSC al positief op het idee.
Minister Barry Madlener uitte afgelopen donderdag tegen RTL Nieuws al zijn zorgen over de verkeersveiligheid door de toenemende populariteit van fatbikes maar noemde het een „straffe maatregel” om de fietsen te verbieden voor kinderen onder de zestien jaar. „Ik wil niet zozeer de minister zijn van ‘verbied maar alles’ ”, was zijn commentaar. Met betere voorlichting en strengere handhaving van het verbod op opgevoerde fatbikes zou volgens hem het aantal ongelukken ook kunnen afnemen. Ook wilde hij voorkomen dat fatbike-bezitters die zich netjes gedragen in het verkeer de dupe worden van de maatregelen en uitte hij de zorg dat bij een leeftijdsgrens scholieren niet meer met een elektrische fiets naar school zouden kunnen gaan.
Waar nu de grens moet komen te liggen, en of die ook voor andere e-bikegebruikers zou gelden, is nog niet duidelijk. Ook staat niet vast of een specifiek voorstel voor een minimumleeftijd op een Kamermeerderheid kan rekenen. Over twee weken wordt dat mogelijk duidelijker met een debat over verkeersveiligheid.
‘Levensgevaarlijke’ situaties
In een reactie op de uitingen van PVV en BBB zei de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst tegen ANP „heel blij” te zijn met de steun vanuit de Tweede Kamer voor meer maatregelen. De opgevoerde fatbikes zorgen volgens haar op „heel veel” plekken in het land voor „levensgevaarlijke” situaties. „Dus hoe langer we wachten, hoe meer ongelukken er gebeuren en hoe meer gewonden er vallen. Daarom hoop ik wel dat dit leidt tot snelle actie vanuit het Rijk.”
Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) zegt blij te zijn met de brede steun. „Wij vinden het een hele logische stap”, aldus een woordvoerder. De organisatie zou het liefst zien dat de politiek nog een stap verder gaat en ook een helmplicht invoert. „Omdat we de fatbike meer op een snorfiets vinden lijken dan op een fiets.”
De fatbike is inmiddels het meest bekritiseerde vervoersmiddel van de afgelopen tijd. Uit eerdere berichtgeving van NRC bleek dat sinds ruim een jaar goedkope merken uit voornamelijk China de fatbike maken. Wat voorheen 2- à 3.000 euro kostte, is daardoor beschikbaar geworden voor een breder en met name jonger publiek. Fatbikes zijn nu online voor rond de 1.000 euro te koop via sites als AliExpress en Marktplaats of het sociale medium TikTok. De fietsen zijn bovendien vaak opgevoerd, in Amsterdam bleek dit eerder het jaar al het geval met ruim de helft van de tussen februari en juli door de politie gecontroleerde fatbikes.