Een hoogst ongebruikelijke stap binnen de Europese Unie: de Spaanse regering blokkeert de overname van de nationale treinfabrikant Talgo door een Hongaars consortium vanwege de „staatsveiligheid”. Volgens Spaanse media hebben de veiligheidsdiensten zorgen over de banden van het consortium met de Hongaarse regering en met Rusland.
Het komt bijna nooit voor dat een EU-lidstaat een overname door een bedrijf uit een andere lidstaat blokkeert om veiligheidsredenen. De maatregel toont hoe groot het wantrouwen is richting de Hongaarse regering van Viktor Orbán, die op relatief goede voet staat met Rusland.
Het Hongaarse industrieconsortium Ganz-MaVag, deels in handen van een staatsinvesteringsvehikel, bracht in maart een bod van 619 miljoen euro uit op Talgo. Dit bedrijf bouwt voornamelijke passagierstreinen voor de Spaanse spoorwegen. De directie van het beursgenoteerde Talgo is akkoord, en ook veel aandeelhouders zien wel wat in het bod.
Veto
De regering van premier Pedro Sanchéz heeft echter grote zorgen en sprak woensdag een veto uit. Daarover wijdde ze niet veel uit, behalve dat Talgo een strategisch bedrijf zou zijn, belangrijk voor „economische veiligheid, territoriale cohesie en de ontwikkeling van industrie”. Ook meldde de regering dat het besluit binnen de Europese wetgeving past. Ganz-MaVag heeft al gezegd in Spanje en op EU-niveau in beroep te zullen gaan tegen het besluit.
Spaanse media berichtten dat de veiligheidsdiensten in het land grote zorgen hebben over de banden tussen het Hongaarse consortium en Rusland. Volgens dagblad El País is achttien maanden onderzoek gedaan – dus al voor , waaruit zou blijken dat de Hongaarse treinfabrikant MaVag informele banden onderhoudt met de Russische branchegenoot Transmashholding. Ook zouden de diensten bezorgd zijn over de banden tussen consortium en Hongaarse regering.
Spoorbreedte
Het veto zou ook verband houden met specifieke technieken waarover Talgo beschikt. Die betreffen onder meer een gepatenteerd systeem om treinen op verschillende spoorbreedtes te laten rijden, een erfenis van de Spaanse breedte die afwijkt van het spoor elders in Europa. De diensten zouden volgens de krant willen voorkomen dat die techniek in Russische handen komt en troepenverplaatsingen zou stroomlijnen. Ook landen die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie hebben namelijk andere spoorbreedtes dan veel van hun buurlanden.
Verder staan in Rusland enkele Talgo-treinen die als gevolg van sancties geen onderhoud meer krijgen. De diensten vrezen dat overname van het bedrijf hier verandering in brengt.
Na het nieuws over het veto kelderde de koers van Talgo ruim 10 procent. Het bedrijf heeft dringend investeringen nodig in extra capaciteit: het heeft veel bestellingen van treinen, maar krijgt deze slechts traag afgebouwd. Daardoor dreigen contractuele boetes voor te late levering, onder meer van enkele treinstellen voor Deutsche Bahn die ook op de route Amsterdam-Berlijn moeten gaan rijden.