Zes jaar cel voor Nederlands-Chinese zakenman Yang Bin, die grachtenpanden, molens en station Amsterdam Centraal nabootste

Een Nederlands-Chinese zakenman is door het Hooggerechtshof in Singapore veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en een geldboete wegens een grootschalige cryptofraude. Yang Bin (61) zou volgens Singaporese media schuld hebben bekend op acht verschillende aanklachten.

Yang heeft volgens de aanklacht vanaf mei 2021 tot februari 2022 zo’n zevenhonderd mensen opgelicht met het door hem opgerichte bedrijf A$A Blockchain Innovation. Hij tuigde het bedrijf op en nam daar verschillende mensen voor aan. Ze produceerden gelikt promotiemateriaal en beloofden mensen een dagelijkse rente van 0,5 procent op hun investeringen. Die zouden worden gebruikt voor het delven van cryptomunten, zoals bitcoin en ether. In een door het bedrijf gebouwde app konden investeerders hun rendement zien.

Maar dat was allemaal nep. Het geld van investeerders werd rondgepompt, waarbij de inleg van nieuwkomers werd gebruikt om de schijn op te kunnen blijven houden. In totaal werd voor (omgerekend) 4,6 miljoen euro ingelegd. Er zijn nog drie mensen aangehouden en aangeklaagd in dezelfde zaak. Een van hen, de man achter de techniek, werd begin augustus al tot vijf jaar cel veroordeeld.

De in China geboren zakenman Yang Bin zat eerder vast. Hij heeft een kleurrijk verleden. Hij vluchtte eind jaren tachtig naar Nederland en kreeg politiek asiel. Hij heeft ook de Nederlandse nationaliteit. In 1994 keerde hij terug naar China. Daar bouwde hij een imperium op, onder meer met de kweek van orchideeën en een bloemenveiling in Peking.


Lees ook

Achttien jaar celstraf voor Yang Bin

Hoogtepunt

En hij bouwde in de Chinese stad Shenyang een attractiepark waarin Nederland werd nagebootst, het Hollanddorp. Daar stonden naast kassen onder meer nagebouwde grachtenpanden, molens en station Amsterdam Centraal. Yang Bin hield kantoor in een replica van Paleis Huis ten Bosch.

In 2001 schatte het tijdschrift Forbes zijn vermogen op een miljard dollar. Hij zou op dat moment de op een na rijkste Chinees ter wereld zijn.

Achteraf was dat zijn hoogtepunt. Yang Bin was in Noord-Korea betrokken bij het opzetten van een speciale economische zone waarin kapitalisme mogelijk was. Dat zinde Chinese machthebbers niet. Hij werd gearresteerd en in China tot achttien jaar cel veroordeeld voor onder meer belastingfraude en omkoping. Hij zat tot 2016 in China vast. Zijn bedrijven gingen failliet en van het Hollanddorp is weinig meer over.