Voetbalklassieker Feyenoord-Ajax gaat niet door, ‘veiligheid niet te garanderen’

De voetbalklassieker Feyenoord-Ajax gaat aankomende zondag niet door. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag besloten, schrijft ANP. De beslissing is een reactie op een aangekondigde staking van de politie. De veiligheid rondom het stadion kan niet voldoende worden gewaarborgd, aldus de burgemeester.

Maandag lieten de politiebonden weten geen beveiliging naar de wedstrijd in De Kuip te sturen, omdat agenten actievoeren voor een betere vroegpensioenregeling. Sindsdien twijfelde de burgemeester of de wedstrijd door kon gaan. Wedstrijden tussen de twee rivaliserende clubs worden al jarenlang aangemerkt als hoogrisicowedstrijden. Geregeld moet de politie eraan te pas komen. Uitsupporters zijn bij beide clubs al langere tijd niet meer welkom, ook deze wedstrijd had er geen Ajax-publiek op de tribunes gezeten. Die maatregel kon ongeregeldheden in het verleden niet altijd voorkomen.

Zo gooiden Ajax-fans vorig jaar tijdens een wedstrijd tegen Feyenoord vuurwerk op het veld vanwege frustraties over tegenvallende resultaten en het beleid dat de eigen club in die tijd voerde. De wedstrijd moest gestaakt worden, waarna fans de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena bestormden.

„Dit is een besluit dat ik in overleg met de veiligheidsdriehoek heb genomen”, zei Aboutaleb dinsdag tegen ANP. „De veiligheid voor de spelers, maar ook voor het publiek, kan zonder inzet van de politie, onvoldoende worden gewaarborgd.”

Eerder beperkten de acties van de politiebonden zich tot het uitschrijven van minder boetes en het tijdelijk sluiten van politiebureaus. Bij de voetbalwedstrijden FC Twente – Sparta en NAC Breda – Ajax was de politie uit protest ook niet aanwezig, maar die wedstrijden waren niet als risico’s aangemerkt.