Oasis maakt na vijftien jaar rentree met reeks reünieconcerten

De Britse band Oasis keert na vijftien jaar terug op het podium. Een rentree van de in de jaren negentig zeer populaire muziekgroep hing deze week al in de lucht. Dinsdagochtend maakte Oasis officieel bekend een reeks reünieoptredens in Groot-Brittannië en Ierland te geven in 2025. Onduidelijk is of de band ook nieuwe muziek gaat maken.

In 2009 was de band uit elkaar gevallen, na een vermeend handgemeen tussen de broers Liam en Noel Gallagher voorafgaand aan een concert in Parijs. Het duo, als zoons van Ierse immigranten opgegroeid in Manchester, lag vaker met elkaar in de clinch. Noel, de oudste van de twee, schreef de meeste nummers van Oasis, terwijl Liam Callagher zanger van de band was. Nadat ze stopten met Oasis, gingen beiden individueel verder.

In de documentaire Supersonic erkent Noel Callagher dat de twee broers de band droegen, maar uiteindelijk ook zelf naar de afgrond hebben gebracht. Nadien maakten ze elkaar regelmatig zwart in interviews en andere media-optredens.

Opkomst
De band lanceerde in 1994 het debuutalbum Definitely Maybe. Daarna ging het snel met Oasis: het tweede album won dertien keer platina en in 1996 probeerden 2,6 miljoen Britten een kaartje te bemachtigen voor de concerten in de geboortestad van de Callagher-broers. De grootste hits van Oasis zijn Wonderwall en Don’t Look Back in Anger.

Regisseur Mat Whitecross maakte de documantaire Supersonic over de opkomst van Oasis. „Je kon geen winkel of pub inlopen of je hoorde Oasis. Als er een auto langsreed, hoorde je Oasis eruit komen”, zei Whitecross in 2016 tegen NRC over de populariteit van de band. Maar die faam had volgens de regisseur ook een keerzijde. „Oasis was zo aanwezig, dat mensen het op een zeker moment spuugzat waren. Daarom werden ze uiteindelijk minder populair.”


Lees ook

De glorieuze chaos van Oasis

De glorieuze chaos van Oasis