Met je (boze?) stiefmoeder naar het zwembad

Lilly’s vader heeft beloofd om met haar naar het zwembad te gaan. Ze heeft zich er enorm op verheugd. ‘Ze weet precies van welke glijbanen ze af wil roetsjen en hoeveel baantjes ze wil zwemmen.’ Maar dan blijkt dat papa niet kan en dat Lilly zich tevreden moet stellen met zijn vriendin Hanna – en die is vaak boos en bovendien heel saai.

De Zweedse prentenboekenmaker Elsa Paulson weet de sfeer tussen de twee in de volgende pagina’s goed te vangen in haar illustraties. Ontevreden gezichten in een alledaagse setting. Zowel Lilly als haar stiefmoeder zijn verlegen met de situatie, wat zich al snel uit in een prent waarop we stiefmoeder Hanna verveeld met haar telefoon aan de rand van het bad zien zitten, terwijl Lilly boos rondzwemt.

Stiefmoeders en -dochters

Over stiefmoeders is in kinderverhalen al veel gezegd, maar weinig positiefs. In het sprookje ‘Hans en Grietje’ is het de stiefmoeder die stelt dat ze de kinderen uit financiële overwegingen beter in het bos kunnen achterlaten. In ‘Assepoester’ is het de stiefdochter die voor het gehele huishouden opdraait. En in ‘Sneeuwwitje’, waar Lilly, Hanna en de zeven omaatjes losjes naar verwijst, is het de jaloerse stiefmoeder die haar stiefdochter probeert om te brengen met een giftige appel.

Paulson slaat een andere weg in en geeft juist een glansrol aan de stiefmoeder. Als ze niet met mij wil zwemmen wil ik ook niet met haar zwemmen, denkt Lilly boos, terwijl ze steeds verder weg zwemt. Ze vindt zichzelf helemaal alleen terug in het bad tot ze zeven omaatjes ziet die staan te aquagymmen. ‘Ik ben Hanna niet kwijt, Hanna is mij kwijt!’ schreeuwt ze boos terwijl de tranen over haar wangen biggelen. De omaatjes willen haar helpen om Hanna terug te vinden. Eentje koopt zelfs een appel voor Lilly. ‘Maar dan… O NEE! Ze hoest, ze proest. Ze zwaait met haar armen! Haar gezicht wordt steeds roder.’ Op de achtergrond van de prent zien we hoe haar daadkrachtige stiefmoeder aan komt rennen. ‘Een paar armen slaan om haar buik en drukken hard, zodat het stukje appel uit haar keel schiet.’ En zo krijgt de stiefmoeder de heldenrol. Hanna heeft haar gered. En wat blijkt, ze was Lilly in alle glijbanen aan het zoeken.

Wapperende borsten

Paulson vertelt haar verhaal in ontroerende en bijzonder dynamische illustraties van waskrijt en waterverf. Op sommige pagina’s heeft ze de personages meerdere keren in verschillende posities getekend, waardoor de prenten aan animaties doen denken wat niet gek is omdat Paulson van huis uit naast illustrator ook animator is Maar interessanter is misschien nog wel een ander uitgangspunt dat Paulson koos voor haar illustraties. ‘Met echte lijven’, staat er op een sticker op het omslag. En die belofte wordt ingelost. De borsten hangen en wapperen vrolijk in dit boek, afhankelijk van de activiteit die wordt bedreven. De billen blubberen, de benen lillen lekker met de leeftijd mee. Het zegt misschien iets over ons lezers vandaag de dag dat dat gelijk opvalt. Zoals het gelukkig ook iets over onze tijd zegt dat er eindelijk plaats is voor een liefdevolle stiefmoeder.