Podimo neemt podcastbedrijf van Schimmelpenninck en Reesema over

Het Deense podcastplatform Podimo heeft het Nederlandse podcastbedrijf Tonny Media overgenomen. Dat hebben de oprichters van Tonny Media, Titus van Dijk, Jaap Reesema en Sander Schimmelpenninck, vrijdag bekendgemaakt. Podimo, dat met de overname zijn positie in de Nederlandse markt uitbreidt, zet doorgaans zijn podcasts achter een betaalmuur. De podcasts van Tonny Media die gratis te beluisteren zijn, zullen door de overname niet ineens achter een betaalmuur verdwijnen, benadrukken de bedrijven.

Hoeveel Podimo betaalt, is niet bekend. In De Telegraaf wordt gesproken van een „miljoenendeal” die de oprichters van Tonny Media „meerdere tonnen” zou opleveren. Eerder kocht Podimo ook al Dag en Nacht Media, een van de grootste Nederlandse podcastbedrijven. De overname was toen de grootste investering die het Deense bedrijf op de buitenlandse markt deed.

Tonny Media werd in 2020 opgericht en houdt zich naast het produceren van podcasts ook bezig met videoformats en reclamecampagnes. Het productiebedrijf geeft naast de Zelfspodcast van Schimmelpenninck en Jaap Reesema onder meer de podcast Geuze en Gorgels van Monica Geuze en presentator en YouTuber Kaj Gorgels uit. 

Zelfstandigheid behouden

De podcasts van Tonny Media zijn volgens Het Financieele Dagblad maandelijks goed voor zesenhalf miljoen plays. Het Nederlandse podcastbedrijf, dat volgens Quote momenteel een aandeel van zo’n 30 tot 40 procent in de Nederlandse podcastmarkt heeft, ziet in de samenwerking een manier om extra inkomsten te genereren voor zijn podcastmakers.

Volgens bedrijfsleider Van Dijk blijft Tonny Media als dochterbedrijf van Podimo wel nog onafhankelijk opereren. „Als dat niet het geval was, zou deze overname er ook niet zijn gekomen. Na een periode van vrij ondernemen, krijg ik nu voor het eerst weer een baas. Dat is spannend, maar ik heb er ook veel zin in.”