Met hogere belastingkortingen voor gezinnen met kinderen, hulp bij het kopen van een eerste huis en een verlaging van de medicijn- en voedselprijzen wil de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris een „economie van kansen” scheppen voor de Amerikaanse middenklasse. Dit kondigde Harris, nu nog vicepresident, vrijdag aan bij een toespraak op een campagne-bijeenkomst in North Carolina.
Het was de eerste keer dat Harris zich zo uitgebreid uitliet over haar economische plannen. Die lijken vooral gericht te zijn op het verlichten van de kosten van levensonderhoud en van de financiële zorgen daarover bij de middenklasse. „Kijk, de rekeningen stapelen zich op”, zei Harris volgens de persbureaus AP en Reuters. „Eten, huur, gas, kleding, medicijnen op recept. Na dit alles blijft er voor veel gezinnen aan het einde van de maand niet veel meer over.”
Gezinnen met kinderen zouden tot 3.600 dollar (3.260 euro) minder belasting hoeven te betalen, gezinnen met een baby zelfs 6.000 dollar minder. Mensen met een laag inkomen zonder kinderen krijgen in haar plannen ook een belastingkorting – 1.500 dollar – en betalen straks een lagere zorgverzekeringspremie via de zogeheten Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare.
Harris wil ook de uitgaven aan de dagelijkse boodschappen verlagen door „prijsopdrijving” door grote bedrijven aan te pakken. Volgens haar zorgt bijvoorbeeld een gebrek aan concurrentie in de vleesverwerkende industrie voor het almaar stijgen van de vleesprijzen. De Federal Trade Commission, de toezichthouder die consumenten beschermt en marktmonopolies bestrijdt, zou van haar de opdracht krijgen om bedrijven die de prijzen opdrijven, „zwaar” te straffen.
De inflatie op jaarbasis heeft het laagste niveau in meer dan drie jaar bereikt, maar de voedselprijzen liggen nog steeds 21 procent boven het niveau van drie jaar geleden. Volgens het Labor Department eerder deze week is bijna alle inflatie in juli het gevolg van hogere huurprijzen en andere huisvestingskosten. De huisvestingskosten zullen de komende maanden naar verwachting langzamer stijgen, zodat de inflatie in vergelijking met vorig jaar zal afnemen.
Harris wil ook maatregelen nemen om de huisvesting van de middenklasse te verbeteren. Starters op de woningmarkt krijgen hulp bij het doen van een aanbetaling van 25.000 dollar (22.600 euro) voor de aankoop van het eerste huis. Bouwers van starters krijgen een belastingvoordeel, zo zegt ze, waardoor er drie miljoen starterswoningen bij zouden moeten komen. Beleggingsfondsen mogen niet langer massaal woningen opkopen. De bijstand voor huurders wordt uitgebreid.
Financiering onduidelijk
Met haar plannen blijft Harris dicht bij het economische beleid van de huidige president Joe Biden. Donderdag presenteerden Biden en Harris samen de resultaten van de succesvolle onderhandelingen met farmabedrijven over een forse prijsverlaging voor tien geneesmiddelen voor ontvangers van Medicare, de zorgverzekering voor Amerikanen van 65 jaar en ouder. Waar Biden de nadruk legt op het creëren van banen en het verbeteren van de infrastructuur, heeft Harris een naar eigen zeggen „laser-achtige focus op de kansen voor de middenklasse” en de financiële zorgen van deze groep.
Het is nog niet duidelijk hoe Harris, die zegt dat „het opbouwen van de middenklasse beslissend zal zijn” voor haar presidentschap, haar plannen wil financieren. Het is ook de vraag of Harris als president in staat zal zijn om de plannen te verwezenlijken. Een wetsvoorstel van de regering-Biden voor belastingkorting voor gezinnen met kinderen is door het Huis aangenomen, maar is dit jaar vastgelopen in de Senaat.
In haar toespraak zette Harris zich ook af tegen het voornemen van haar Republikeinse rivaal Donald Trump, die een hoog importtarief wil op goederen uit het buitenland. „In feite een nationale omzetbelasting”, noemde Harris zo’n tarief. „Het zal hogere prijzen betekenen voor zowat elk van je dagelijkse behoeften,” zei Harris. „Een Trump-belasting op gas, een Trump-belasting op voedsel, een Trump-belasting op kleding, een Trump-belasting op receptvrije medicijnen.”
Ex-president Trump reageerde op haar toespraak door op zijn social media-account een bericht te plaatsen met: „Kamala zal prijscontroles in SOVJET-stijl invoeren.” Een woordvoerder van de Trump-campagne bestempelde Harris’s plannen als representatief voor een „socialistisch en autoritair model”. Een voormalig economisch adviseur van de Trump-regering noemde het „compleet absurd” dat de overheid een rol zou spelen bij het vaststellen van voedselprijzen.
Traditioneel vertrouwen kiezers voor de economie meer op Republikeinen dan op Democraten. Uit peilingen blijkt dat 45 procent van de Amerikanen Trump bij de economie meer vertrouwt dan Harris; bij 38 procent is dat andersom.