Libelle bestaat 90 jaar: ‘De overgang een taboe? Wij schreven daar in de jaren 80 al over’

‘We zijn geen rebellen of revolutionairen, maar willen onze lezers wel een klein duwtje in de rug geven”, zegt Hilmar Mulder (55), hoofdredacteur van weekblad Libelle, dat dit jaar het 90-jarig jubileum viert. We hebben denk ik altijd op de tijdgeest mee gesurft.”

Ze sprak laatst een lezer „die vertelde hoe ze in Libelle in de jaren 80 voor het eerst een artikel las over postnatale depressie en besefte: ‘dit gaat over mij!’. Dat soort reacties krijgen we vaker: wij waren vaak de eersten die schreven over zaken die tot dan nog taboe waren.”

Het beeld dat bij sommige niet-lezers is blijven bestaan, een toch wat tuttig blad voor oma’s, klopt kortom niet, aldus Mulder. „Ja: Libelle heeft óók warmte, gezelligheid, lifestyle, genieten. Maar bij ons las je de afgelopen negentig jaar over onderwerpen waar andere media nog over zwegen. Ik durf wel te stellen dat wij kanker echt bespreekbaar hebben gemaakt in Nederland. Over alle soorten kanker schreven we, maar ook over de laatste onderzoeken, en over het vrouwenhart: ‘Bij deze cardiologen kun je goed terecht’, schreven wij. Meteen zat de wachtkamer daar vol.”

Vriendinnen

Veel tijdschriften hebben het al jaren moeilijk, diverse titels verdwenen. Van de ‘vrouwenbladen’ ging de ooit zo succesvolle Viva in 2021 ter ziele, acht jaar daarvoor de Esta. Er kwamen wel meer glossy’s, waaronder de meest succesvolle: LINDA. Mulder: „Dat blad ziet er prachtig uit, maar het is wel heel anders. LINDA heeft veel meer BN’ers, het individu staat meer op de voorgrond. Libelle gaat over samen, met vriendinnen, met familie, het grotere verband.”

Libelle is nog altijd het grootste vrouwenblad van Nederland. Al wordt de papieren oplage uit de hoogtijdagen in de jaren tachtig, 800.000 stuks per week, niet meer gehaald: nu zijn het er zo’n 236.000. „Maar nu hebben we wel een bereik van 3,6 miljoen. Onze digitale uitingen [o.a. libelle.nl, Libelle Leest, Libelle Groene Vingers en nieuwsbrieven als Libelle Lekker, Beter Slapen en Gezond Afvallen] dragen daar aan bij.”

Zomerweek

De jaarlijkse Libelle Zomerweek (70.000 bezoekers) blijft ook voor naamsbekendheid zorgen. Ook de editie van 2024, zoals ieder jaar eind mei in het Haarlemmermeerse Bos, wordt goed bezocht, blijkt bij een bezoek op een donderdag. Bij de pendelbussen die vanaf Station Hoofddorp bezoekers – uitsluitend vrouwen – op en neer rijden naar het festivalterrein is het ruim voor openingstijd al druk.

Schoonzussen Nelly Kloosterman (65) uit Kollumerzwaag en Willy Vellema (64) uit Kollum zijn om 7 uur vanochtend vertrokken, vertellen ze in de bomvolle bus. „Het is een hele reis, vanavond zijn we ook pas weer rond zeven uur thuis. Maar voor ons is dit gewoon een gezellig dagje uit.” Elk jaar gaan ze. Libelle las haar moeder al, vertelt Kloosterman: „Nog steeds lees ik alles, de persoonlijke verhalen in het blad zijn zo herkenbaar.”

Zodra de deuren van de gigantische hal opengaan spoedt een deel van de bezoekers zich direct naar de stalletjes waar wat te halen valt. Er zijn ook workshops, modeshows, interviews met columnisten en bekende Nederlanders als Patty Brard.

Officieel heet het nu kortweg Zomerweek, aangezien Libelle het sinds dit jaar samen met concurrent Margriet organiseert. Ook dat blad bestaat nog steeds, evenals trouwens Flair, alle van dezelfde uitgever (DPG). De drie bladen werken tegenwoordig met elkaar samen. Mulder: „Flair is grofweg voor vrouwen van 25 tot 45; Libelle voor 45 tot 60 en Margriet voor 60-plus. Wij zeggen hier intern: the happy rebel, the leading lady en proud to be oud.”

Toch was het publiek op de Zomerweek vooral 65-plus. „Op welke dag ben je geweest?”, vraagt Mulder. „Ah, de donderdag. Daar komen inderdaad de wat oudere lezeressen op af. Vrouwen die werken komen vaak in het weekend, dan ziet het er echt wel anders uit.”

Metamorfose

Voor elk nummer wordt een moodboard gemaakt, vertelt Mulder. „Dat proberen we door het hele nummer door te voeren. Is het thema Italië: dan bijvoorbeeld alles in blauw-wit.” In elk nummer staat een interview met een BN’er, „ook daarbij houden we rekening met het moodboard. Ze mogen hun eigen kleding meenemen, maar vaak kiezen ze zelf toch iets van wat wij voor ze hebben in het rek.”

Populaire onderdelen van Libelle zijn onder meer ‘Happy New Me’, de wekelijkse metamorfose van een lezer, de waargebeurde verhalen en de feuilletons. Verder heeft Libelle bekende columnisten als Sylvia Witteman en Nico Dijkshoorn.

Vroeger stond het gezin centraal, nu de vrouw

Sommige vraagstukken liggen voor een blad als Libelle wat lastiger, beaamt Mulder. „Maar we behandelen ze wél. LHBTIQ, intersekse, van alles hebben we al gehad, maar je moet het wel doseren. Dat geldt ook voor klimaat en activisme; wij trekken het dan breder, dus de héle maatschappelijke discussie. Wij zijn niet het huisorgaan van actiegroepen; wel een tijdschrift dat een weerslag is van de tijd. Wat speelt er.”

Belangrijk thema is financiële zelfredzaamheid. „De oudere dames weten wat het is om te scheiden en er dan achter te komen dat ze te weinig hebben opgebouwd.” Libelle brengt al heel lang werk- en geldverhalen: „Fulltime werken, kinderopvang; het sentiment daarover werd steeds positiever. Vroeger stond het gezin centraal – nu de vrouw.”

Neem de overgang, zegt Mulder. „Nu zie je ineens een hele stoet BN’ers die in de media roepen dat er niet genoeg aandacht voor is, maar wij hebben daar juist altijd aandacht voor gehad. In de jaren 80 al. De overgang een taboe? Hoeveel pagina’s wij daar niet over volgeschreven hebben.”