‘Zomergasten is nog steeds het gesprek bij de koffieautomaat op maandagochtend”, zei oud-presentator Peter van Ingen vorig jaar in Het Parool. Dit jaar is dat echter om een andere reden dan voorheen: de kijkcijfers zijn dramatisch slecht. Reden om je bij die koffieautomaat af te vragen: wat is er aan de hand met Zomergasten? Heeft het drie uur durende interviewprogramma, het kroonjuweel van de VPRO, zijn beste tijd gehad?
De eerste aflevering dit seizoen (met Eric van der Burg) haalde nog 400.000 kijkers, maar de tweede (Sana Valiulina) zakte naar 177.000 – een laagterecord in het 36-jarige bestaan van Zomergasten. Dat record werd een week later (Sakir Khader) meteen verbroken: 148.000. Afgelopen zondag (Garrie van Pinxteren) haalde het tv-programma slechts 145.000 kijkers (exclusief uitgesteld kijken). Kijkcijferanalist Tina Nijkamp sprak in haar Instagram-rubriek van een kijkcijfernachtmerrie: „Dat is echt heel erg. Dat is bijna niks.”
Niets aan de hand, zei de NPO-woordvoerder in De Telegraaf: het waren de Olympische Spelen. Die trokken de afgelopen zondagavonden zo’n anderhalf miljoen kijkers waardoor er voor Zomergasten weinig overbleef. Dat klopt op zich, maar de Olympische Spelen worden iedere vier jaar gehouden en de vorige edities daarvan zorgden wel voor lagere kijkcijfers bij Zomergasten, maar niet voor een dramatische leegloop zoals dit jaar. Ook een andere genoemde externe oorzaak, het late, mooie zomerweer waardoor de kijkers liever in de tuin bleven zitten, zorgde in vorige jaren niet voor zo’n terugval.
Bovendien waren er naast de anderhalf miljoen sportkijkers nog altijd twee miljoen mensen die naar andere programma’s zaten te kijken. Maar die keken nog liever naar herhalingen dan naar Zomergasten. De herhalingen van Ik Vertrek (NPO3), Kopen zonder kijken (RTL5), Wie van de drie (SBS6) en de detective Vera (RTL8) scoorden allemaal aanzienlijk beter.
Noodeditie
Een verklaring voor de lage kijkcijfers van Zomergasten die meer hout snijdt: dit seizoen is min of meer een noodeditie. In maart besloot de reactie niet verder te gaan met presentator Theo Maassen na de beschuldiging dat hij zijn vrouw zou mishandelen. Oud-presentator Adriaan van Dis werd als invaller gevraagd – hij presenteerde het programma eerder, van 1999 tot 2002. Maar Van Dis moest eind juni wegens zijn gezondheid afzeggen. Te elfder ure zette de redactie een poule in van oud-presentatoren die om de beurt een aflevering leiden.
Dit gebrek aan een vast, aansprekend gezicht zou een reden voor de kijkers kunnen zijn om af te haken, zo blijkt uit een rondgang langs tv-recensenten. Hassan Bahara , tv-recensent van de Volkskrant: „Dit is duidelijk een noodsprong – redden wat er te redden valt – en dat voelt de kijker.” Zonder vaste presentator mist het programma focus, vindt hij. „De presentator van Zomergasten is normaal iemand naar wie je uitkijkt.”
Noodgreep
Maaike Bos, tv-recensent van Trouw, vindt het onbegrijpelijk dat de VPRO geen betere vervanging voor Maassen kon vinden: „Van Dis was al een noodgreep, hij is de grootmeester, maar eigenlijk al wat oud. Hoe zit het met de talent-ontwikkeling bij de VPRO?” Voor Bos is Zomergasten op zijn best als er gaandeweg een bijzondere verbinding ontstaat tussen gast en interviewer. „Dat werkt het beste als je een vaste interviewer hebt, en als er gasten zitten met wie hij of zij een fascinatie heeft.” Dat gaat met deze invallers moeizamer.
Dit lopende seizoen zou te lijden hebben onder weinig aansprekende, onbekende gasten. Bahara van de Volkskrant: „Dit is geen gastenlijst waar je stijl van achterover slaat. Ik kan me voorstellen dat veel kijkers denken: wie is dit? Ga ik daar mijn zomeravond mee doorbrengen?” Angela de Jong, tv-recensent van het AD: „Als Adriaan van Dis er had gezeten, had het ook niet uitgemaakt dat de gasten niet bekend zijn. Van Dis is sowieso aangenaam om naar te kijken, met zijn maniertjes en hoffelijkheid, en uit zijn eerdere interviews blijkt dat hij een door hemzelf uitgekozen gast interessant voor ons kan maken.”
Eerdere seizoenen bevatten geregeld klinkende namen die ook buiten het VPRO-publiek bekend waren. Youp van ’t Hek, Louis van Gaal en Mark Rutte trokken ooit hoge kijkcijfers. De grote schrijvers Mulisch, Wolkers, Claus en Grunberg schoven aan, en sterren als Carice van Houten, Linda de Mol, Katja Schuurman. De VPRO wil niet zeggen of het uitnodigen van goeddeels onbekende gasten nieuw beleid is. Wel dat de huidige gastenlijst nog samen met Adriaan van Dis werd samengesteld.
Yasmina Aboutaleb, ook tv-recensent van de Volkskrant, stelt dat de gastenlijst veel verrassender en boeiender zou kunnen zijn. Ze ziet vooral een probleem bij de gasten met een migratieachtergrond. Aboutaleb: „Elk seizoen heeft het seizoen één gast van kleur, hoogstens twee. Dat voelt altijd als moeten en het zijn altijd moeizame gesprekken.” Dat zag Aboutaleb onder meer dit seizoen bij het interview van Joris Luyendijk met de Palestijns-Nederlandse documentairemaker Sakir Khader. „De gasten komen vaak niet uit de verf, de interviewer vindt het ongemakkelijk. Ik zeg niet dat mensen van kleur alleen geïnterviewd kunnen worden door mensen van kleur, maar een interviewer met wat meer inlevingsvermogen en kennis zou beter zijn.”
Lees ook
Het fascinerende ongemak van Joris Luyendijk in gesprek met Zomergast Sakir Khader
In Zomergasten is het van oudsher balanceren tussen de persoonlijke ontboezemingen van de gast enerzijds en de uitweiding over diens vakgebied anderzijds. Deze editie zou de nadruk volgens de recensenten te zeer liggen op de vakgebieden, die ook nog deprimerend zouden zijn: oorlogen in Gaza en Oekraïne, onderdrukking in China. Maaike Bos van Trouw constateert bijvoorbeeld bij de uitzending met China-correspondent Garrie van Pinxteren dat het twee uur lang over China ging voordat het interview bij de persoonlijke fascinatie van de geïnterviewde aankwam. „Misschien ligt het aan onze veranderde kijkverwachting: vroeger hadden we daar meer geduld voor.”
Beperkt publiek
De kijkcijfers van Zomergasten waren in het verleden altijd opvallend consistent: gemiddeld een half miljoen kijkers per uitzending. Gezien de kijkcijferinflatie (er kijken steeds minder mensen tv) was dat in feite een gestage stijging. Een half miljoen is netjes voor een tv-programma dat zich expliciet richt op een beperkt publiek: de hoogopgeleide ‘creatieve klasse’. Een programma dat bovendien een vorm heeft die veel toewijding eist: een drie uur durend interview met één persoon aan de hand van door hem gekozen tv-fragmenten. „Zomergasten is per definitie niet ontworpen om hoge kijkcijfers te scoren”, zei Van Ingen vorig jaar tegen Het Parool.
Zomergasten werd in 1988 bedacht door VPRO-regisseur Krijn ter Braak. Geplaagd door geldgebrek zocht de kleine omroep naar goedkope zomeravondvulling. Het idee: een bekende en boeiende gast zou zijn ideale tv-avond samenstellen. Eén gratis gast vier uur lang laten kletsen was spotgoedkope televisie. Eerste interviewer Peter van Ingen was toch al in dienst bij de omroep, dus die kostte niets. De gast werd aangemoedigd om vooral VPRO-fragmenten te kiezen om de kosten verder te drukken.
Later werden de fragmenten steeds minder belangrijk – de aanschaf van de uitzendrechten werd te duur en te ingewikkeld – en kreeg het interview eromheen de overhand. Zomergasten groeide uit tot een tv-instituut dat geregeld memorabele avonden voortbracht. Toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali toonde in het programma haar anti-islam-video Submission die leidde tot de moord op regisseur Theo van Gogh. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaf voor zijn dood in 2017 zijn afscheidsinterview aan Janine Abbring, die hiervoor werd bekroond met de Sonja Barend Award. Interviewer Joris Luyendijk botste over de islam met schrijver Leon de Winter. Journalist Ischa Meijer zat interviewer Van Ingen te jennen. Vlaamse schrijver Kristien Hemmerechts toonde een vrouw die zich bevredigde met een vacuümpomp. Wetenschapper Robbert Dijkgraaf ontwaarde filosofische dieptes in Spongebob.
Instituut
Angela de Jong van het AD mist die Zomergasten van weleer: „Het was altijd al een hele zit, maar vroeger liet de gast echt zijn leukste televisiefragmenten zien: ‘Jongens, toen was ik drie en keek ik naar De Bereboot’. Zo kreeg je inzicht in de belangrijke rol die televisie speelt in een mensenleven. Nu zijn de tv-fragmenten nog slechts illustraties bij een vooraf bedacht college.”
Zomergasten blijft voor de meeste tv-recensenten nog steeds overeind staan als ‘instituut’. Bahara: „Een verhaal vertellen aan de hand van tv-fragmenten – dat blijft een gouden formule.” Aboutaleb: „Elk jaar begin ik me in juni al af te vragen: wie zullen de gasten dit jaar zijn? Wanneer wordt het eindelijk bekendgemaakt?”
Nu zijn de fragmenten nog slechts illustraties bij een vooraf bedacht college
De VPRO zegt desgevraagd met analyseren liever te willen wachten tot de huidige reeks is afgelopen. Deze zondag komt mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld aan de beurt en de reeks sluit de week daarop af met acteur Pierre Bokma. Hoofdredacteur Willem van Zeeland wil wel benadrukken dat de impact van het programma nog steeds groot is. „Het interview met Sakir Khader heeft ontzettend veel losgemaakt. De opgeknipte quotes eruit zijn veel gedeeld op sociale media. Het is zeker geen dooie boel.”