Op stap met mbo’ers tijdens hun introductiedag in Leiden: ‘Hbo’ers en wo’ers zijn wel heel andere mensen’

‘Yell, yell, yell, wij doen niet aan een yell”, scandeert Arwen (17), mentor van introductiegroepje 300. De mentor van een ander groepje kwam vragen of ze al een yell hadden bedacht. „Mijn groepje is echt stil”, zegt hij tegen Arwen. „O, bij ons kletst het wel lekker”, zegt Cato (18), de andere begeleider van groepje 300.

Maar een yell? Nee, daar was het groepje nieuwe mbo-studenten niet echt voor te porren. Ze zitten donderdagmiddag in de aula van mboRijnland in Leiden. Op de tafel voor hen ligt een kartonnen bord met hun groepsnummer. Ze wilden het bord op zich wel versieren. Er zitten wat glitters op en een niet opgeblazen rode ballon.

Belangrijk op zo’n eerste dag is hoe je overkomt op je potentiële vrienden. Even kijken hoe zij meedoen aan de groepsactiviteiten. Niet te gretig? Check. Maar je wil ook niet stil zijn. Dus wordt er voorzichtig met elkaar gepraat aan de tafel van groepje 300. Naar overeenkomsten gezocht. Een paar meiden hebben het over indrinken met de vriendengroep van hun oudere broer en zus.

De nieuwe studenten in de aula beginnen komend studiejaar allemaal aan een mbo-opleiding. In navolging van hun mentoren. Vandaag lopen ze de EL CID, de introductieweek in Leiden. Tot voor kort konden alleen hbo- en wo-studenten daaraan meedoen, maar sinds vorig jaar ook mbo’ers. Wel is voor die laatste groep maar één dag gereserveerd en hebben mbo’ers een aantal activiteiten apart van de wo’ers en hbo’ers. Maar bij de lunch en het festival later deze donderdag komen ze allemaal bij elkaar.


Lees ook

De eerste studentenvereniging voor mbo’ers moet een einde maken aan ‘de segregatie’

De stand van Referendum Sanctum Hollandicus Vereniging Utrecht (R.S.H.V) in het Wilhelminapark.

Bakkersopleiding

Vorig jaar liepen zo’n 85 mbo’ers de EL CID, dit jaar zo’n 70. Die afname komt mogelijk doordat de introweek dit jaar wat vroeger in augustus valt, aldus Anna van Middelkoop, de voorzitter van het EL CID. In totaal doen zo’n 3.500 studenten mee. Van Middelkoop denkt dat het aandeel mbo’ers klein is doordat de EL CID nog relatief onbekend is onder hen.

Deze week vonden ook de introductieweken in Utrecht (UIT-week) en in Groningen (KEI-week) plaats. In Utrecht deden zowel dit jaar als vorig jaar zo’n dertig mbo’ers mee en in Groningen zo’n vijftig. Komende week beginnen de introductieweken in andere studentensteden. In 2023 begonnen zo’n 150.000 studenten aan een mbo-opleiding, de inschrijvingen voor dit jaar lopen vooralsnog.

Al die mensen die hoger werken, werken voornamelijk op kantoren. En door wie worden die kantoren gemaakt? Door mbo’ers

Cato (18)
onderwijsassistent in opleiding

Hoewel mbo’ers bij sommige studentenverenigingen sinds kort ook welkom zijn, is dat bij veel verenigingen nog niet het geval. „Ik vind dat best raar, want wij zijn niet dom of zo”, zegt Arwen, die een bakkersopleiding volgt. Ze draagt een geel EL CID-poloshirt.

Net als Cato, die een opleiding tot onderwijsassistent volgt. „Al die mensen die hoger werken, werken voornamelijk op kantoren. En door wie worden die kantoren gemaakt? Door mbo’ers. Kijk, ik snap wel dat de verenigingen leeftijd als een probleem kunnen zien, maar zet er dan gewoon een leeftijdsgrens van achttien op.”

Mbo-studenten in Leiden poseren tijdens hun introductieweek.
Foto Hedayatullah Amid / NRC

‘Kakkers’

Tijdens de lunch in de botanische tuin van Leiden zijn de studenten van groepje 300 al aan elkaar gewend. Op een grasheuvel met uitzicht op de Witte Singel eten ze bruine bolletjes en fruit. Lucas (17) maakt vriendelijke grapjes over de geringe lengte van Amelia (18). „Ik kan jou zo op mijn schouder dragen!”

De studenten uit groepje 300 zeggen (voorlopig) nog geen ambitie te hebben om lid te worden van een vereniging. Annelies (17) wel. Zij is mentor van het groepje dat naast groepje 300 zit te lunchen en studiegenoot van Arwen op de bakkersopleiding. „Lijkt me écht leuk”, zegt Annelies stralend, terwijl ze een sigaret rookt. „Mijn nicht zit bij een vereniging en ik heb ’n keer in haar studentenhuis gelogeerd. Hartstikke gezellig met al die meiden met wie ze dan zo’n goede band heeft. Bij haar ontgroening kreeg ze ei in haar haar. Echt nasty, maar ook echt een leuke experience.” Bij welke vereniging ze zou willen, weet ze niet. „Ik heb er echt geen verstand van.”

Dat de mbo’ers maar één dag meedoen aan de EL CID vinden Ilse en Senna (beiden 16) „wel prima”. Maar dat ze eerst níét mee mochten doen, vindt Ilse „wel raar”. „Ik snap het ook weer wel, want wij zijn een heel stuk jonger. En we mogen officieel nog niet uitgaan. En hbo’er en wo’ers zijn wel heel andere mensen dan met wie ik normaal omga.”

„Ja, een ander type mens”, knikt Senna.

Ilse: „Gewoon netter, meer kakkers. Die kom je niet zo gauw tegen op het mbo.”


Lees ook

‘Jullie zijn veel waard, hoor’, zegt de docent op het mbo

‘Jullie zijn veel waard, hoor’, zegt de docent op het mbo

18+-bandje

Nu gaat groepje 300 een speurtocht door de stad lopen. Cato loopt voorop terwijl ze vanaf haar telefoon de instructies voorleest. „Hee! Wat doe jij hier?” wordt plots naar Ilse geroepen als de studenten de botanische tuin uitlopen. Het zijn meisjes die bij Ilse op de middelbare school zaten.

„Ook EL CID-dag!”, zegt Ilse.

„Een dag?!”

„Ja, mbo.”

„Oooooh.”

„Ja, dan krijg je maar een dag, hè.”

„Ja, weet je, eey, we horen er bíjna bij”, zegt één van de meisjes van wie Ilse zich meent te herinneren dat ze eerst op het mbo zat en nu naar het hbo gaat.

Na de speurtocht voegen de mbo’ers zich bij de hbo’ers en wo’ers op het Leids Eerstejaars Festival in Park Landskroon. Er zijn dj’s, drankjes en een informatiemarkt waar studentenverenigingen nieuwe leden proberen te werven. Eén van de studenten van groepje 300 loopt druk over het terrein op zoek naar een „jongen van de universiteit” die ze via Snapchat heeft ontmoet en die wel een 18+-bandje heeft. Ze hoopt dat hij rosé voor haar wil halen. Lucas (17), Amy (16) en Marit (17) zitten in het gras. „Ik vind het wel jammer dat ik jullie nu heb leren kennen en we niet bij elkaar in de klas zitten”, zegt Amy.

Dat vindt Marit ook.

Amy: „Dus we zien elkaar waarschijnlijk nooit meer!”

Marit lacht. „Nou, ehh, was gezellig!”

Alle achternamen van de studenten zijn bekend bij de redactie.


Lees ook

Met bier, sport en springkussens maken eerstejaarsstudenten kennis met hun studentenstad

In Leiden staan de nieuwe studenten in het zonnetje.