Besmettelijker, dodelijker én nu gesignaleerd in Zweden: wat is er bekend over de nieuwe mpox-stam?

Een nieuwe variant van het mpox-virus verspreidt zich in rap tempo over het Afrikaanse continent. Afgelopen maand dook de virusstam voor het eerst op in Rwanda, Burundi, Kenia en Oeganda – reden voor de Wereldgezondheidsorganisatie om woensdag de internationale noodtoestand uit te roepen. De nieuwe stam zou uitbraken kunnen veroorzaken op andere continenten, waarschuwde de WHO. Een dag later was het al zover: donderdagavond werd in Zweden de eerste Europese infectie gemeld.

Vorig jaar begon de nieuwe variant aan een langzame opmars, en dit jaar registreerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al 17.000 mensen die door de ziekte geïnfecteerd werden, en meer dan 500 sterfgevallen. Daarmee is deze nieuwe virusstam, ook bekend als clade 1b, dodelijker dan clade 2, die in de zomer van 2022 nog tot een wereldwijde besmettingsgolf leidde. De ziekte, die destijds nog bekend stond als apenpokken, verspreidde zich destijds vooral onder mannen met meerdere mannelijke sekspartners. In totaal raakten bijna 90.000 mensen geïnfecteerd. De nieuwe stam is zowel dodelijker als besmettelijker. Wat maakt deze variant anders en wat zijn de vooruitzichten?

1Waar komt deze nieuwe stam vandaan?

Mpox heeft zijn herkomst in Congo, waar tot nu toe ook nog het grootste aantal sterfgevallen en besmettingen wordt gemeld. Het virus komt voor bij bepaalde wilde diersoorten, en kan bij het jagen of het eten van geïnfecteerde dieren overspringen op mensen. Meestal beperkt het zich tot enkele besmettingen, maar in 2022 leidde een variant van clade 2 tot een wereldwijde uitbraak.

Clade 1 veroorzaakt daarentegen al decennialang kleine besmettingshaarden in de Democratische Republiek Congo, zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM. „Maar sinds afgelopen jaar zien we een cluster van besmettingen met een variant van clade 1, waarin mutaties worden gevonden die kenmerkend zijn voor overdracht van mens op mens. Die zijn we clade 1b gaan noemen.” Mede doordat de stam gemakkelijker tussen mensen verspreidt, heeft het zich afgelopen jaar kunnen ontwikkelen tot een epidemie, zegt ze.

De nieuwe stam verspreidde zich vorig jaar vooral via seksueel contact in de mijnregio in het onherbergzame oosten van het land. Het virus heerst veel onder mijnwerkers en sekswerkers, en is met name via handelaren en arbeidsmigranten in andere Afrikaanse landen beland.


Lees ook

Een gevaarlijk mpox-virus gaat rond in Congo, maar zicht op de uitbraak ontbreekt

De beperkte toegankelijkheid van grote gebieden in Oost-Congo maakt het lastig de omvang van mpox-uitbraken in te schatten.

2Hoe verschilt deze nieuwe mpox-stam van virussen uit clade 2?

De nieuwe variant lijkt een zwaarder ziekteverloop te kennen en lijkt dodelijker, zegt Reusken. Maar robuuste data over de ziekte is door de gebrekkige gezondheidsvoorzieningen in Afrika schaars. Volgens de beperkte cijfers die bekend zijn, ligt het sterftecijfer van clade 1b rond de 3 procent. Onder kinderen, die vaak een lagere weerstand hebben en ook lijden aan andere aandoeningen en honger, kan dat oplopen tot 10 procent, melden Congolese autoriteiten. Ook lijkt de nieuwe variant zweren op vrijwel het gehele lichaam te veroorzaken, in tegenstelling tot varianten die vaak enkel het gezicht en geslachtsdelen infecteren.

Daarnaast lijkt de nieuwe stam een bredere groep te treffen omdat het zich ook via heteroseksuele seks verspreidt. Waar eerst voornamelijk homoseksuele mannen slachtoffer werden, worden nu ook vrouwelijke handelaren, gezinsleden en sekswerkers geïnfecteerd met het virus.

3Kan het virus zich verspreiden naar Nederland?

Donderdagavond werd in Zweden een eerste besmetting met de nieuwe mpox-stam bevestigd, of het om clade 1a of 1b gaat is nog niet bekend. Afhankelijk van het reisgedrag van mensen, zou het virus ook in Nederland op kunnen duiken, maar de kans op een uitbraak is op basis van de huidige kennis niet erg groot, zegt Chantal Reusken van het RIVM. Het is een virus dat makkelijk onder controle gebracht kan worden, zegt ze. „Ten opzichte van Afrikaanse landen hebben we een heel ander gezondheidssysteem waarbij we besmettingen kunnen vaststellen en zo uitbraken kunnen voorkomen door bijvoorbeeld te doen aan bron- en contactonderzoek.”

Daarnaast heeft Nederland een heel ander sociaal-economisch systeem, zegt ze. „Wanneer mensen besmet zijn, kunnen ze hier gewoon thuisblijven en worden ze niet uit financiële overwegingen gedwongen door te gaan met hun baan, bijvoorbeeld als sekswerker.”