Het blijft nagelbijten bij Blokker: dit najaar dreigt geldnood

Het is nog niet zeker of huishoudwinkelketen Blokker het lek volledig boven water heeft gekregen. Na de zomer dreigt een liquiditeitsprobleem als de financiële resultaten van het bedrijf achterblijven. Dat blijkt uit het jaarverslag van moederbedrijf Mirage Retail Group, waarover het Financieel Dagblad woensdag als eerste berichtte.

Mirage schrijft in een bijgaand persbericht dat als de financiële prestaties de komende maanden achterblijven bij de begroting, er mogelijk „onmiddellijke maatregelen nodig zijn in het najaar van 2024” om liquiditeitstekorten bij Blokker te voorkomen. De directie schrijft „drukdoende” te zijn de plannen voor Blokker „te finetunen” om zo het risico op een tekort dit najaar of volgend jaar te verlagen.

De accountant van Mirage, KPMG, is in de bijlage van het jaarverslag nog strenger over de dreigende problemen van met name Blokker om aan de kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen. Het moederbedrijf is namelijk sterk afhankelijk van het tijdig behalen van de „veeleisende” financiële doelen voor Blokker. „Naast een aanzienlijke verbetering van de financiële prestaties, zijn er mogelijk nog extra maatregelen nodig van het management om te voorkomen dat [Mirage] in het najaar van 2024 of in 2025 in zijn voorbestaan bedreigd wordt.”

Nieuwe financier

Mirage hoopte dit voorjaar, met de financiering van de Amerikaanse durfinvesteerder Gordon Brothers, juist de toekomst van Blokker voorlopig te hebben veiliggesteld. In de maanden ervoor was het voortbestaan van de keten in gevaar gekomen doordat de vorige financier, het Britse Hilco, de kredietkraan had dichtgedraaid. Dat leidde toen tot acute liquiditeitsproblemen, die werden opgelost door bij de Belastingdienst om uitstel van btw-betalingen te vragen en door de speelgoedvoorraad van Blokker te verkopen aan zusterbedrijf Intertoys voor 2,5 miljoen euro.

Die noodzakelijke maatregelen van toen, in combinatie met de slechte eerste maanden van Blokker, toen de schappen leeg waren doordat het bedrijf geen geld had voor voorraden, hebben ervoor gezorgd dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om Blokker in de zwarte cijfers te krijgen, licht Mirage-directeur Ynse Stapert telefonisch toe aan NRC. „Die maatregelen waren toen goed voor de cash, maar zijn nu niet goed voor het operationeel resultaat.” Zo werd het speelgoed aan Intertoys verkocht voor de inkoopprijs. Hierdoor mist Blokker de verkoopmarge die het had kunnen maken als de keten dat speelgoed gewoon zelf had verkocht. De verkoopachterstanden van de eerste maanden zijn ook nog niet ingehaald.

Om de achterstand in te halen, wordt nu hard gewerkt aan extra maatregelen voor Blokker, aldus Stapert. „We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat het een ambitieus businessplan is van Blokker. We willen natuurlijk met Blokker naar zwarte cijfers. Dit jaar. Dat plan is ook gebruikt voor de financiering [bij Gordon Brothers]. En logischerwijs: als die ambitieuze plannen niet worden gerealiseerd, dan ontstaat er mogelijk een financieringstekort. Maar wij hebben er alle vertrouwen in dat het de goede kant op gaat.”


Lees ook

Gordon Brothers leende wél geld uit aan Blokker — met de voorraad als onderpand

De financiering die Blokker ontvangt van durffinancier Gordon Brothers komt met een prijs: een hoge rente en hogere vaste kosten dan bij een standaardlening.

Gordon Brothers staat erom bekend zich hard op te stellen over de gestelde doelen achter de financieringen die de investeerder verstrekt. „Want als je dat niet doet, is het ook echt snel over. Ze zijn gewoon hard, dit soort partijen”, zei kredietadviseur Martijn Mouwen van Avaxa Debt Advisors afgelopen mei tegen NRC hierover.

Marginale omzetstijging

Mirage Retail Group noemt het boekjaar dat liep tot en met 31 januari 2024 „een periode van aanpassingen”. De groep boekte een omzet van 720 miljoen euro, flink minder dan de 929 miljoen euro van een jaar eerder. Gedurende het jaar ging elektronicadochter BCC echter failliet. Als de BCC-omzet in de vergelijking wordt weggestreept, zegt Mirage een „marginale” omzetstijging van ruim 5 procent te hebben behaald. Het operationeel resultaat van de groep verbeterde naar een verlies van 1,3 miljoen euro (2023: -11,3 miljoen euro). Stapert: „Ondanks een negatief resultaat en uitzonderlijke stijgingen in de loonkosten, huurkosten en energiekosten, laten we als [Mirage] veerkracht zien.”

De accountant van Mirage gaf in het jaarverslag overigens geen oordeel over de resultaten. Dat kwam doordat de accountant geen inzage heeft gekregen in de boeken van BCC. De administratie van dat bedrijf is na het faillissement volledig overgegaan naar de curatoren. Ondanks verzoeken van de Mirage-directie, hebben de curatoren geen toegang gegeven tot de boeken aan KPMG. De accountant heeft daardoor ook geen goede beeld kunnen vormen van de boekhouding van de Mirage Retail Group als geheel, schrijft ze in de toelichting.


Lees ook

De redder van Blokker en Intertoys? ‘Echt níémand had er vertrouwen in dat dit nog goed zou komen’

De redder van Blokker en Intertoys? ‘Echt níémand had er vertrouwen in dat dit nog goed zou komen’