Onderzoek naar songfestivalincident Joost Klein gestopt om gebrek aan bewijs

Het strafrechtelijk onderzoek naar Joost Klein vanwege vermeend wangedrag tijdens het Eurovisie Songfestival in Malmö is stopgezet wegens gebrek aan bewijs. Dat heeft het Zweedse Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

De Nederlandse zanger werd in mei uitgesloten van de finale van het songfestival na een klacht van een vrouwelijke cameravrouw. Volgens de aanklacht zou Klein haar verbaal hebben bejegend en een dreigende beweging naar haar hebben gemaakt. De European Broadcasting Union (EBU) besloot hierop om Klein te diskwalificeren.

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft nu echter geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is dat Kleins actie tot „ernstige angst heeft geleid of dat de man dergelijke bedoelingen had”. Eerder verklaarde het hoofd van de onderzoeksafdeling van de politie in Malmö nog dat er „sterk bewijs” tegen de zanger was.

Klein zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens zijn lezing filmde de cameravrouw tegen de afspraken in, waarna hij op een verkeerde manier reageerde. Met het besluit is juridische vervolging van de zanger van de baan.


Lees ook

Het strakke keurslijf van het Eurovisie Songfestival zat Joost Klein zichtbaar dwars

Donderdagavond mocht Joost Klein voor de laatste keer zijn Europapa in Malmö opvoeren.