Premier Dick Schoof vertrekt per eind augustus uit Torentje na aandringen burgemeester Den Haag

Premier Dick Schoof zal per eind augustus uit het Torentje vertrekken. Dat maakte hij zaterdagavond bekend in het tv-programma Humberto à Paris. De ruimte en de omliggende gebouwen van het ministerie van Algemene Zaken aan het Binnenhof zijn brandgevaarlijk en moeten op last van de brandweer worden verlaten. „Ik ga uit het torentje”, zei Schoof zaterdagavond resoluut.

De kwestie speelde al in de tijd dat Mark Rutte nog premier was. Hij wilde destijds zijn kantoor niet verlaten. De belangrijkste reden daarvoor is het verouderde ICT-systeem dat niet zonder veiligheidsrisico’s naar een andere locatie verplaatst kan worden. De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen (VVD), stemde destijds in met het gebruik van het Binnenhof door Algemene Zaken tot 31 juli.

Maar vlak na zijn aanstelling als premier liet Dick Schoof weten samen met een paar naaste medewerkers tot kerst in het Torentje te willen blijven. Burgemeester Van Zanen ging daar, na opnieuw overleg met de brandweer, niet in mee. Eind juli meldde de burgemeester dat Schoof en zijn ministerie binnen vier weken het Binnenhof moeten verlaten. Als de premier dat zou weigeren, zou hij een wekelijkse dwangsom van 100.000 euro moeten betalen, met een maximum van een miljoen.

Sinds 2021 wordt het Binnenhof grondig gerenoveerd. De Eerste en Tweede Kamer zijn toen al verhuisd naar een andere locatie. Dat het ministerie van Algemene Zaken nog niet is verkast, levert extra vertraging op in een verbouwing die al is uitgelopen van 2026 tot 2028. Op de plekken waar nog mensen werken kan in die tijd geen grondige inspectie van de ruimtes plaatsvinden.


Lees ook

Premier Schoof wil langer in Torentje blijven, ondanks zorgen over brandveiligheid

Oud-premier Mark Rutte vertrekt bij het Torentje en wordt uitgezwaaid door premier Dick Schoof en Gert-Jan Buitendijk.