Kamala Harris wil belasting op fooien afschaffen, net als rivaal Trump, en wil zo kiezers in swing states overtuigen

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft zaterdag tijdens een rally op de universiteit van Nevada gezegd de belasting op fooien te willen afschaffen. Harris hoopt op deze manier kiezers in de ‘swing state‘ te overtuigen om op haar te stemmen. De belofte markeert een zeldzame overeenkomst tussen de campagnebeloftes van de Democraten en de Republikeinen, want haar opponent Donald Trump deed diezelfde toezegging in juni ook al. Dat was ook in Nevada.

In Nevada, Las Vegas, is de economie sterk afhankelijk van hotels, restaurants en de entertainmentindustrie. Om die reden maakte Trump vorige maand de belofte om de belasting op fooien af te schaffen. Zaterdag zei Harris dat het haar doel is om als toekomstig president van de Verenigde Staten „te blijven vechten voor de werkende families in Amerika”. Daarmee doelde ze ook op haar plan om het minimumloon te verhogen.

Een Trump-idee
Donald Trump reageerde zaterdagnacht via zijn sociale mediaplatform Truth Social door te zeggen dat Kamala Harris zijn „geen belasting geen fooi-beleid” zou hebben gekopieerd. „Het verschil is, zij zal het niet doen”, zei Trump. „Dit was een Trump-idee, ze heeft geen idee, het enige wat ze kan is van mij stelen.”

Kamala Harris deed Nevada aan als onderdeel van een swing state-tour langs vijf staten, samen met haar running mate Tim Walz. Sinds Joe Biden besloot om uit de race te stappen als nieuwe presidentskandidaat en Harris naar voren schoof als zijn opvolger, is de Democratische partij in veel swing states in populariteit gestegen. Zo heeft Harris volgens een poll van The New York Times en het Siena College in Michigan, Pennsylvania en Wisconsin op dit moment een voorsprong van zo’n vier procent op Trump.

In een landelijke poll van Ipsos van afgelopen donderdag leek Harris aan de leiding te gaan met 42 procent tegenover 37 procent van de stemmen, met een foutmarge van zo’n drie procent. In een aparte poll van Ipsos in de zeven staten waar de uitslagen in 2020 het dichtst bij elkaar lagen, peilde het bureau 42 procent voor Harris, tegenover 40 procent voor Trump.

Presidentskandidaat Kamala Harris tijdens een rally in Eau Claire, in swing state Wisconsin, op 7 augustus.
Foto Kamil Krzaczynski/AFP