Voormalig YouTube-directeur Susan Wojcicki op 56-jarige leeftijd overleden

Voormalig YouTube-directeur en Google-pionier Susan Wojcicki is op 56-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar man, Dennis Troper, vrijdag laten weten op Facebook. Wojcicki overleed aan longkanker, nadat ze al twee jaar ziek was.

Wojcicki heeft een belangrijke rol gehad in het (financiële) succes van Google. Het verhaal begon in 1998, toen ze haar garage verhuurde aan de jonge Stanford-studenten Sergey Brin en Larry Page. Die hadden Google toen net opgericht. Niet veel later kwam ze, als zestiende werknemer, in dienst bij het bedrijf.

Wojcicki, die al bij het chipbedrijf Intel had gewerkt, werd bij Google de eerste marketingmanager. Door de jaren heen klom ze op in het bedrijf, dat een van de grootste techreuzen van de wereld zou worden. In 2014 werd ze directeur van YouTube, dat in 2006 al door Google was overgenomen. Op dat moment werd Wojcicki volgens The New York Times omschreven als „de machtigste vrouw in de reclamewereld”.

Ook van YouTube maakte Wojcicki een succes; het werd een van de grootste socialemediaplatforms en veruit het populairste online platform op het gebied van video. Ze introduceerde nieuwe advertentiemodellen en abonnementsvormen, zoals YouTube Music.

Wel groeiden de problemen op het gebied van desinformatie, haat en extremisme op YouTube. In 2019 liet ze aan The New York Times weten dat haar succes bij YouTube zou afhangen van de mate waarin korte metten zou worden gemaakt met alle schadelijke content op het platform.

In 2023 stopte Wojcicki bij YouTube. Ze liet toen weten zich te willen richten op „familie, gezondheid en persoonlijke projecten”. Google-directeur Sundar Pichai, afgelopen vrijdag: „Ze was een van de belangrijkste personen in de geschiedenis van Google”.