Catalaanse seperatistenleider inmiddels in Waterloo, twee agenten gearresteerd

Laatste update:

De Catalaanse seperatistleider Carles Puigdemont is 24 uur na zijn plotselinge verdwijning en daaropvolgende klopjacht aangekomen in het Belgische Waterloo. Dat meldt de secretaris-generaal van zijn partij, Junts, vrijdag volgens internationale persbureaus. Twee agenten werden gearresteerd die hem met de ontsnapping zouden hebben geholpen. Eén zou de witte vluchtauto hebben verschaft waar Puigdemont in dook na zijn toespraak in Barcelona. De aard van de betrokkenheid van de ander is nog onduidelijk.

Hoewel de politie vrijdag de zoekactie wilde hervatten, werd donderdagavond al aannemelijk dat Puigdemont de grens reeds over was. Zijn advocaat verzekerde de Catalaanse televisiezender TV3 donderdagavond dat Puigdemont in het buitenland was. Hij zei daar dat Puigdemont „vrij” is en „naar huis” is gegaan. De politicus resideert in Waterloo, vlakbij Brussel, waar hij werkt als Europarlementariër. Hij vluchtte in 2017 naar België, omdat hij werd gezocht als betrokkene bij de organisatie van een illegaal verklaard onafhankelijkheidsreferendum.


Lees ook

En dan heerst de verwarring: is Puigdemont nou in het parlement of niet?

De separatistische Catalaanse politicus Carles Puigdemont houdt donderdagochtend een toespraak op een podium onder de Arc de Triomf in Barcelona.

Puigdemont zei eerder dat hij in Spanje aanwezig was voor de inauguratie van Salvador Illa. Die neemt het stokje van Puigdemont over als president van de Catalaanse regio. De inauguratie heeft donderdag plaatsgevonden zonder de oud-president erbij: na zijn toespraak dook hij in een witte auto en verdween, ondanks pogingen van de politie om hem tegen te houden. Spaanse media noemen ook een tweede zwarte auto met een Nederlands kenteken, die achter het podium stond geparkeerd. Het is nog onduidelijk of die werkelijk een rol speelde in het vluchtplan.

Stilzwijgen

Voor het illegaal verklaarde referendum heeft Puigdemont amnestie gekregen, maar tegen hem is nog steeds een arrestatiebevel van kracht op grond van verdenkingen van het verduisteren van overheidsgelden. De rechter die zich buigt over deze zaak, Pablo Llarena, vroeg zich vrijdag hardop af hoe het mogelijk is dat de politie hem, ondanks een grootschalige zoekactie, niet heeft kunnen arresteren. Llarena eist dat de Catalaanse politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek instellen.

De Spaanse regering lijkt zich vooralsnog in een opvallende stilte te hullen, op wat verwijzingen naar het falen van de Catalaanse politie na, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de zoekoperatie. Premier Pedro Sánchez moet nog op Puigdemonts houdiniact regeren. De rechts-populistische oppositiepartij Partido Popular eist ontslag van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken en die van Defensie.