Kerngebied landgoed bij Leusden langer dicht vanwege wolvenwelpen

Het landgoed Den Treek bij Leusden blijft tot en met 1 september deels gesloten voor publiek. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders donderdag in een brief aan de gemeenteraad van Leusden. Eerder werd het door wolvenexperts aangewezen kerngebied al tot 15 augustus gesloten.

Vanwege de zomervakantie worden er de komende weken meer bezoekers verwacht. Omdat er een wolvenpaar met welpen op het landgoed leeft, zou er een verhoogd risico op confrontaties kunnen zijn vanwege het beschermend gedrag van de ouders. Het besluit om de sluiting te verlengen is genomen op advies van de Zoogdiervereniging en de provincie Utrecht.

Eind juli vroeg de provincie het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur al „instemming” om een wolf te mogen afschieten. Enkele weken eerder had het dier een meisje gebeten, twee weken later werd een kind gebeten of geduwd. De provincie denkt dat het om dezelfde wolf gaat. Het dier zou „atypisch en verontrustend gedrag” vertonen, verklaarden wolvendeskundigen destijds tegenover het provinciebestuur.

Bezoekers werden al langere tijd geadviseerd om het landgoed te vermijden, maar dat had volgens de provincie onvoldoende effect. Daarom besloot de gemeente een deel van het landgoed uit voorzorg af te sluiten voor recreanten en bezoekers.