Leuke kat (m) wil na wild leven naar binnen

Wie zit daar? Het is bijna niet te zien, maar dat is dus Alexander. Deze gecastreerde zwartwitte kater is op straat gevonden. Via de Dierenambulance kwam hij op 27 april binnen bij Dierentehuis Alkmaar (tijdelijk gevestigd in Purmerend). Dat was Koningsdag – daarom heet hij nu Alexander.

„Hij is bij ons binnengekomen als zijnde een wilde kat”, zegt Patricia Mulder van het dierentehuis. „Maar dat geloven we niet. Als het echt een wilde kat is, kan je niet bij hem in de buurt komen.” Dat kan bij Alexander wel. „Liquid [een vloeibaar kattensnackje, red.] eet hij van onze vingers.” Eén van de medewerkers mag Alexander zelfs aanraken, al mag ze hem nog niet echt aaien. Voor ze hem mocht aanraken heeft ze wel veel moeten slijmen met liquid-snoep.

Het bezoek heeft pech: met vreemde mensen erbij durft Alexander niet zijn veilige holletje in de ton-die-ook-een-krabpaal-is te verlaten. Zijn snuit even naar buiten, dat is alles wat te zien krijgen. Hij is angstig, maar totaal niet agressief.

De leeftijd van Alexander wordt geschat op „bijna tien”. Hij heeft een wild leven gehad op straat. Gevochten, achter de poezen aan, alles. Nu is hij besmet met de kattenvariant van hiv: fiv. Hij heeft, zeg maar, kattenaids. „Dat is vervelend omdat hij daardoor sneller ziek kan worden, bijvoorbeeld niesziekte. We zoeken dus iemand voor hem die dat aandurft. En hij kan écht niet bij andere katten, want voor katten is fiv heel besmettelijk.” Niet voor mensen, trouwens. „Maar Alexander moet daarom wel binnenblijven, of in een afgeschermde omheinde tuin of balkon. Een kattenren zou ideaal zijn.”

Zijn nieuwe baasje moet ook geduld met hem hebben. Alexander is niet vlot van vertrouwen. „Maar hij trekt al bij, hoor. Als wij binnenkomen, schiet hij al niet meer zijn ton in. We denken dat er een heel leuke kat in hem zit.”